Guantanamo'ya 'Hayvanlar Çiftliği' benzetmesi

Güncelleme Tarihi:

Guantanamoya Hayvanlar Çiftliği benzetmesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 10:58

Anglikan kilisesinin iki numaralı ismi, Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da bulunan tutsaklar kampını George Orwell'ın ünlü romanı “Hayvanlar Çiftliğine” benzetti.

İngiliz The İndependent gazetesine demeç veren York başpiskoposu John Sentamu, ABD'nin Guantanamo'da uluslararası hukuku ayaklar altına aldığını belirtti ve BM insan hakları komisyonunun, Amerikan mahkemeleri veya uluslararası adalet divanını devreye sokarak ABD'yi tutsakları yargılamaya ya da serbest bırakmaya zorlamasını istedi.
“Amerikan hükümeti, uluslararası mevzuatı çiğniyor” diyen başpiskopos, “Demokratik toplumda kanun önünde herkes eşittir, suçu kanıtlanana kadar her sanık masumdur, herkesin avukat hakkı vardır” dedi.

“ABD, aralarında 8 İngilizin bulunduğu 500 tutsağı ya mahkemeye çıkarmalı, ya da derhal serbest bırakmalı” diyen kilise yetkilisi, ”Birini mahkemeye çıkarmadan yıllarca alıkoymak, toplumun 'Hayvanlar Çiftliğine' dönüşmeye başladığını gösterir” diye konuştu.

Orwell'ın 1945'de kaleme aldığı romanda, SSCB'yi simgeleyen çiftlikteki hayvanların isyanı anlatılır. Baskı ve zulme karşı ayaklanan hayvanlar çiftlikte kendi cumhuriyetlerini kurar, ancak yönetimi ele geçiren iki domuz, hayvanlara karşı tıpkı insanlar gibi acımasız davranmaya başlar ve onları köleleştirir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!