Guantanamo'daki 'son İngiliz' serbest

Güncelleme Tarihi:

Guantanamodaki son İngiliz serbest
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2015 21:14

Guantanamo tutukevindeki "son İngiliz" Shaker Aamer'in serbest bırakılarak İngiltere'ye iade edileceği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

İngiliz basınının, hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Aamer serbest bırakılacak ve İngiltere'ye gönderilecek.

Haberlerde, Aamer'in serbest bırakılması için kampanya yürüten Muhafazakar Parti milletvekili David Davis'in, "Zamanı çoktan gelmişti. Yıllar önce serbest kalmalıydı. Umalım da serbest bırakılma kararı mümkün olduğunca kısa ve insanca bir süre içinde hayata geçirilsin" değerlendirmesine yer verildi.

Shaker Aamer Küba'daki Guantanamo tutukevinde 2002'den bu yana herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın tutuluyordu.

Aamer, 2001'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de yakalanmıştı. ABD yönetimi Aamer'in El Kaide'yle ilişkili olduğunu ve örgütün lideri Usame Bin Ladin'le görüştüğünü öne sürmüştü.

Aamer İngiliz vatandaşı değil ancak bir İngiliz vatandaşıyla evli olduğu için ülkede sürekli oturum hakkına sahip. Aamer, Suudi Arabistan vatandaşı.

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ertesinde ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından kurulmuştu.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan ilk terör zanlıları 11 Ocak 2002'de buraya getirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, 2008 yılında başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Guantanamo tutukevini kapatacağını ifade etmişti. Obama, cezaevinin kapatılması sürecini hızlandırması için bugüne kadar üç özel temsilci atamıştı.

Tartışmalı tutukevinde şu anda 100'den fazla kişi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!