Gözler Max 8’e çevrildi

Güncelleme Tarihi:

Gözler Max 8’e çevrildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2019 08:30

Son 6 ayda iki ölümcül faciaya karışan Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağı mercek altında. Uçağın uçuş kontrol yazılımındaki bir hatanın arızaya yol açmış olabileceği üzerinde duruluyor. Dört ülke bu modelin uçuşunu askıya aldı.

Haberin Devamı

ETİYOPYA Hava Yolları’na ait Boeing 737 Max 8 tipi yolcu uçağının önceki gün kalkıştan 6 dakika sonra düşmesi ve içindeki herkesin hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor. Uçağın dün karakutusu ile kokpit ses kayıt cihazı bulundu. Kenya’ya giden Amerikan yapımı uçakta 8’i mürettebat 157 kişi bulunuyordu. Etiyopya’da dün bir günlük yas ilan edilirken, dikkatler 6 ayda ikinci kez düşen Boeing 737 Max 8 modeline yoğunlaştı. Etiyopya Hava Yolları, düşen uçağı Kasım 2018’de envanterine katmıştı. Son facianın ardından Etiyopya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya ve Cayman Adaları bu modellerin uçuşunu askıya aldı.

YAZILIM MERCEK ALTINDA

Boeing, Avrupalı rakibi Airbus’ın orta mesafede daha verimli yakıt kullanan A321 model güncellemesine karşı geliştirdiği 737 Max modellerinde, uçak motorunu daha etkin hale getirmek için daha büyük bir motor inşa etmişti. Yeni motorun idaresi için de yeni bir uçuş kontrol yazılımı geliştirilmişti. Söz konusu yazılımın “kontrol yasası” adı verilen otomatik pilot aktifken pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir sistem içerdiği biliniyor. Kazanın 737 Max 8’lerin uçuş kontrol yazılımındaki pilot kontrolünü devre dışı bırakan bu özellikten kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
Ekimde Endonezya’da Lion Hava Yolları’na ait aynı model uçağın düşerek 189 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Max 8’in bu özelliğiyle ilgili pilotların daha fazla bilgilendirilmesi gereğine vurgu yapılmış, pilotlara bu konuda kurslar verilmişti. Pilotlar, bu kazanın ardından motorun durmasını önleyen otomatik pilot sistemiyle sorun yaşadıklarını söylemişti.

Haberin Devamı

THY’DEN AÇIKLAMA

ETİYOPYA Hava Yolları’na ait Boeing 737 Max 8 tipi uçağın düşmesinin ardından, filosunda Boeing 737 Max tipi uçak bulunduran Türk Hava Yolları (THY) bir açıklama yaptı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sevgili yolcularımız Boeing 737 Max operasyonları ile ilgili olarak üreticisi Boeing ile irtibat halindeyiz. Uçuş emniyeti önceliğimizdir. Gelişmeleri sıkı şekilde takip ediyoruz. Tüm operasyonlarımızı uçuş emniyetini en üst seviyede uyarak yürütüyoruz” dedi. İbrahim YILDIZ /DHA

Haberin Devamı

İKİ DAKİKA İLE KURTULDU

Etiyopya’daki facia ile ilgili yeni bir detay daha ortaya çıktı. Antonis Mavropoulos adlı Yunan yolcu, düşen uçağı iki dakikayla kaçırmasıyla faciadan kurtuldu. Mavropoulos, “İnsanların uçağa alındıklarını gördüm. Beni almadıklarına kızmıştım” dedi. Mavropoulos’un “check-in” işlemlerini tamamlamasına rağmen uçağa yetişemediği belirtildi. Mavropoulos, çevre konferansı için Kenya’ya gidecekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!