Görüşmelerin geleceği için kritik gün

Güncelleme Tarihi:

Görüşmelerin geleceği için kritik gün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 16:20

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi, ABD'nin arabuluculuğunda İsrail'le dolaylı görüşmelere katılım konusunda cevabını belirlemek üzere Ramallah'ta toplandı.

Haberin Devamı

Toplantıya, El Fetih Merkez Komitesi üyeleri ile Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad da katıldı. Selam Feyyad'ın herhangi bir partiyle bağlantısı bulunmuyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın başkanlığında Mukata başkanlık binasında yapılan toplantıda, dolaylı görüşmelere yeşil ışık yakılması bekleniyor. İcra Komitesinin onay vermesi halinde, 2008 yılı sonundan bu yana durmuş bulunan İsrail-Filistin tarafları, ABD'nin Orta Doğu Temsilcisi George Mitchell'in arabuluculuğunda yeniden görüşmelere başlayacak.

Arap Birliği de geçen günlerdeki toplantısında, taraflar arasındaki dolaylı görüşmelere destek verdiğini duyurmuş ve bu görüşmeler için 4 aylık süre belirlemişti.

Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, dün gece Abbas-Mitchell görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in "barış ile yerleşimler arasında tercih yapması gerektiğini" söylemişti.

Haberin Devamı

Erekat, Filistin tarafının görüşmelere bir şans verme niyetinde olduğunu, ancak bunun başarılı olmasının büyük ölçüde İsrail tarafına bağlı bulunduğunu belirterek, İsrail'in eylemlerinin barış sürecini yok edebileceğini de söylemişti.

Erekat, Mitchell'e evet demelerinin bedeli daha fazla yerleşim ve dayatmalar olacaksa barış görüşmelerine devam etme ihtimalinin belirsiz olacağını ifade etti.

Filistin tarafı, görüşmelere geri dönmek için hem Batı Şeria'da hem de gelecekteki Filistin devletinin müstakbel başkenti olarak kabul ettikleri Doğu Kudüs'te İsrail'in tüm genişleme faaliyetlerini durdurmasını istiyor.

FKÖ İcra Komitesi ve El Fetih Merkez Komitesinin alacağı kararı iletmek üzere, Abbas'ın bu akşam veya en geç yarın sabah George Mitchell'le yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

HAMAS'TAN TEPKİ

Öte yandan Hamas, Filistin Yönetimi'ne "saçmalık" olarak nitelendirdiği yakınlaşma görüşmelerini onaylamaması çağrısında bulundu. Gazze Şeridi'nde iktidarı 2007 yılı ortalarında ele geçiren ve El Fetih ile tam anlamıyla rakip duruma gelen Hamas örgütü, görüşmelere geçilmesinin onaylanması halinde, bunun İsrail'in işgalini meşrulaştırma olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Hamas'ın Şam kaynaklı açıklamasında "Filistin halkına hayal satmaya son verip bu saçma görüşmelerle ilgili oyunun başarısızlığa mahkum olduğunu açıklayın" denildi.

ABD yönetiminin, İsrail'i özellikle Kudüs'ün Yahudileştirmesi dahil, yerleşim faaliyetlerini durdurmada başarısız olacağı belirtilen açıklamada, görüşmelere evet denilmesinin, İsrail'in Yahudileştirme kampanyalarının ve Gazze ablukasının meşrulaştırılması, Batı Şeria'daki Filistin halkının da cezalandırılması anlamına geleceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!