Gore ve Bush başı çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Gore ve Bush başı çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Önseçimlerin ilk sonuçlarına göre yapılan tahminlerde Demokrat Parti’de Gore’un tek rakibi olan eski basketbol yıldızı Bill Bradley’in oylarının yaklaşık iki katını aldığı belirtildi.

Cumhuriyetçi Parti’de ise, başkanlık seçiminin büyük favorisi sayılan Bush, parti üyelerinin yüzde 42’sinin desteğini sağladı. Bu seçimde, ikinciliği kazanan yayıncı Steve Forbes büyük başarı sağlayarak beklenenin üzerinde destek sağladı ve oyların yüzde 30’unu aldı. Üçüncü sırada ise, yüzde 14 destek ile siyah talk şovcu Alan Keyes yer aldı. Diğer adaylar Gary Bauer, Orrin Hatch ve Iowa’daki önseçime katılmayacağını açıklayan senatör John McCain, tek haneli rakamlarda kaldı.

Gore ve Bush, ilk sonuçların alınmasından sonra yaptıkları açıklamalarda, Iowa önseçiminden zaferle çıktıklarını söylediler.

Gözlemciler de, Gore’un Bradley’i beklenenin üzerinde bir oranda yenilgiye uğrattığına dikkati çekerken, Bush’un zaferinin ise Forbes’un umulandan fazla oy almasıyla bir ölçüde gölgelendiğini ifade ettiler.

Bush, Iowa’dan sonra 1 Şubat’taki kritik New Hampshire eyaletindeki önseçimi kazanacağını söylerken, Forbes ise „Cumhuriyetçi Parti’de yarışın tek adaylı olmadığını kanıtladım“ dedi.

New Hampshire eyaleti seçiminde, Iowa’daki yarışa katılmayan Senatör McCain’in performansı merakla bekleniyor. Gözlemciler, bütün çabasını New Hampshire’a veren McCain’in bu eyaleti kazanması halinde, Bush’un hem McCain hem de Forbes tarafından zorlanmaya devam edeceğini, aksi takdirde ise Teksas Valisi’nin, partinin başkan adayı olma yolunda erken bir zafer ilan edebileceğini belirttiler.

Demokrat Parti’de ise Gore’un bundan sonraki önseçimlerde de Bradley’e olan üstünlüğünü sürdürmesinin beklendiği ifade edildi.

ABD’de bu defa hızlandırılan seçim sürecinde, eyaletlerin büyük çoğunluğu Mart ayı ortasına kadar önseçimlerini tamamlayacak ve iki partinin başkan adayları da muhtemelen bu tarihlerde kesin olarak ortaya çıkacak. Başkanlık seçimi ise, 7 Kasım 2000 tarihinde yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!