Golan Tepeleri’nde yüksek gerilim

Güncelleme Tarihi:

Golan Tepeleri’nde yüksek gerilim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2016 00:47

SURİYE’nin güneyindeki Kuneytra kentinde aralarında El Kaide bağlantılı grupların da bulunduğu silahlı muhalif gruplarla, ordu güçleri arasındaki çatışmalar yoğunlaşırken, Şam yönetimi İsrail’e ait bir uçağın düşürüldüğünü iddia etti.

Haberin Devamı

İsrail ise iddiayı yalanladı.

ATEŞKESE RAĞMEN

Geçtiğimiz cumartesi günü İsrail sınırında bulunan Suriye’nin Kuneytra kentinde, silahlı muhalif gruplar ordu pozisyonlarına yönelik büyük bir saldırı başlattı. Saldırıya, kısa süre önce adını ‘Şam Fetih Cephesi’ olarak değiştiren El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi de katılıyor.

Bazı bölgelerde ilerleme kaydeden muhalifler, pazartesi günü başlayan karşı saldırıda tüm ilerledikleri noktaları kaybetti. Ordu ve muhalif gruplar arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail ordusu iki defa Suriye’den İsrail’e havan topu ve roket düştüğü gerekçesiyle hava saldırısı düzenledi. İsrail uçaklarının cumartesi günü ve dün düzenlediği saldırılarda Suriye ordusuna ait topçu birlikleri hedef alındı.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın yayınladığı ordu açıklamasında ise Kuneytra vilayeti üzerinde dün sabaha karşı 01.00’de saldırı düzenleyen İsrail uçaklarının püskürtüldüğü ve bir İsrail uçağının ve bir insansız hava aracının da vurularak düşürüldüğü iddia edildi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamadaysa, uçakların Suriye ordusuna ait topçu mevzilerini vurduktan sonra, Suriye tarafından uçaklara 2 adet karadan havaya füze atıldığı ancak uçakların hasar almadan üslerine döndüğü ileri sürüldü.

Haberin Devamı

EL KAİDE’YE YARDIM SUÇLAMASI

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail uçaklarının düzenlediği saldırılarla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne şikayet mektubu yazarak, hava saldırılarının ‘terörist gruplara yardım’ amacını taşıdığı iddiasını gündeme getirdi.

İsrail’in Dürzi kökenli milletvekili Akram Hassun da Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ı El Kaide’ye yardım etmekle suçladı. Times of Israel’in haberine göre, silahlı muhalif grupların Kuneytra’daki Dürzi kasabası Hader’e saldırdığını ve kenti ayrım gözetmeksizin bombaladığını kaydeden Hassun, Lieberman’ın El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’ne koruma ve lojistik destek sağladığını söyledi. Lieberman’ın sözcüsü Zachi Moşe ise Dürzi vekilin suçlamalarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Golan Tepeleri, 1967’de Suriye, Ürdün ve Mısır’dan oluşan Arap İttifakı ile İsrail arasında yaşanan Altı Gün Savaşı sonucunda İsrail tarafından işgal edilmiş ve 1981’de tek yanlı olarak ilhak edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!