‘Golan’ hamlesi

Güncelleme Tarihi:

‘Golan’ hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2019 08:30

Aralık 2017’de aldığı “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma” kararıyla Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çeken ABD Başkanı Trump, dün Ortadoğu barışını dinamitleme potansiyeli taşıyan bir adım daha attı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail işgali altında bulunan Suriye toprağı Golan Tepeleri üzerinde Tel Aviv yönetiminin hakimiyetini tanımaya hazırlandıklarını açıkladı. Kararını Twitter’dan duyuran Trump, “52 yıl sonra, Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tamamen tanımanın ABD için vakti geldi” ifadesini kullandı. ABD lideri, Golan Tepeleri’nin İsrail ve bölgesel istikrar için stratejik ve güvenlik açısından kritik önemi bulunduğunu da öne sürdü.

Washington’dan gelen bu mesaja birkaç dakika içinde İsrail’den yanıt geldi. Başbakan Binyamin Netanyahu, Twitter mesajında, “İran’ın İsrail’i yok etmek için Suriye’yi platform olarak kullanmaya çalıştığı bir dönemde, Başkan Trump cesurca Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıyor. Teşekkürler Başkan Trump” yazdı. 11 Mart’ta Golan Tepeleri’ne giden ve “Bu toprakların İsrail’in parçası olarak tanınması için çalışacağım” diyen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Trump’ın hamlesini “stratejik açıdan zekice ve müthiş” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

SİNYALİ GELMİŞTİ

Washington Yönetimi, geçen hafta yayınladığı yıllık insan halkları raporunda bu konudaki politikasında bir değişiklik olacağının sinyallerini vermişti. Raporda Golan Tepeleri’nden “İsrail işgali altındaki” değil, ilk kez “İsrail kontrolündeki” ifadesiyle bahsedilmişti.

‘SEÇİM ÖNCESİ DESTEK’

Trump kararını, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kudüs’te bulunduğu sırada açıkladı. Öte yandan, İsrail Başbakanı Netanyahu, 25-26 Mart’ta Beyaz Saray’ın konuğu olacak. Trump’ın bu hamlesi, kamuoyu yoklamalarına göre İsrail’de nisan başında yapılacak seçimlerde ipi göğüslemesi tehlikede görünen Netanyahu’ya destek olarak yorumlanıyor. 

TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ

ABD’nin Golan Tepeleri’ne ilişkin tek taraflı kararına Türkiye’den sert tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, uluslararası hukukun, ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına aldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden İsrail’in, Golan Tepeleri’ne yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmek demektir.”

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun en temel ilkesidir. ABD’nin, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektir” ifadesini kullandı. BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq da “BM kararlarının arkasındayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!