Göçmenler IQ testinden geçsin

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler IQ testinden geçsin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 00:00

Almanya’da göçmenlere uygulanan dil testinden sonra şimdi de zekâ testi gündeme geldi. CDU/CSU’lu politikacılar “Kanada’nın yaptığı gibi IQ testi uygulayalım” dediler. Ancak Kanada Büyükelçiliği “Bizde böyle bir test yok” dedi.

ALMANYA’YA evlilik yoluyla gelecek eşlerden talep edilen dil testinden sonra, şimdi de ülkeye gelecek göçmenlerin zeka testine tabii tutulmaları önerildi. Hükümetin büyük kanadını oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU), göçün koşullarının yeniden belirlenmesini talep ederken, ülkeye gelecek göçmenlerin zeka testinden geçirilmesini de önerdi. CDU Berlin Teşkilatı içpolitika sözcüsü Peter Trapp, “Ülkemizin gerçekten çıkarına olacak göç kriterlerini yeniden saptamalıyız. Ölçü, iyi bir meslek eğitiminin yanı sıra kendi dalında iyi yetişmiş olmak olmalı. Ben şahsen Almanya’ya geleceklerin zekâ testine tabii tutulmasından yanayım” dedi.

“Kardeş parti” CSU’nun Avrupa politikası uzmanı Markus Ferber de “Avrupa genelinde yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeliyiz. Kanada bu konuda çok daha ileride. Kanada ülkeye gelecek göçmen çocuklarının IQ’sunun yerlilerinden daha yüksek olmasını istiyor” iddiasında bulundu.

Kanada’nın Berlin Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Jennifer Brodbridge, Hürriyet’in sorusu üzerine, “Bizde böyle bir uygulama kesinlikle yok. Kanada’nın zeka testi istediğini duyunca ben de şaşırdım.” dedi.

Lisan bilgisi zorunlu

Almanya’ya evlilik yoluyla gelecek kadın ve erkek göçmenler 28 Ağustos 2007 tarihinden bu yana dil testine tabii tutuluyorlar. Aralarında ABD, Kanada, Güney Kore, Japonya, İsrail gibi ülkelerin de bulunduğu 15 ülkeden gelecek eşlerden bu koşul talep edilmezken, Türkiye de dahil birçok ülkeden gelecek eşlerin ancak Almanca bilmelerini kanıtlamaları halinde Almanya’ya gelmeleri koşulu getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!