Gezi protestolarındaki sprey İtalya’da

Güncelleme Tarihi:

Gezi protestolarındaki sprey İtalya’da
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2014 01:09

İtalya'da güvenlik güçleri Roma, Milano ve Napoli'de 6 aylık bir deneme süresi boyunca biber gazı kullanabilecek.

Haberin Devamı

İtalyan medyası tartışma yaratan haberi, Türkiye’deki Gezi Parkı gösterileri sırasında simgeleşen “kırmızılı kadın” görüntüleriyle duyurdu.

İtalyan polisi ve jandarması 10 Ağustos'a kadar biber gazı denemesi yapacak.

Bu süre zarfında Roma, Napoli ve Milano’daki güvenlik güçleri, şiddet eylemleri ya da tehdit oluşturan eylemler sırasında, müzakerelerin ve sözlü ikna çabalarının yetersiz kalması koşuluyla biber spreyi kullanabilecek.

Ayrıca güvenlik güçleri spreyi “önleyici ya da caydırıcı” bir unsur olarak değil, yalnızca savunma amacıyla kullanabilecek. Biber spreyinin kullanımı sırasında “saldırı ve savunma arasındaki orantı” da gözetilecek.

Yalnızca doğal “capsicum” içeren ve etki alanı maksimum 3 metre olan spreyler kullanılabilecek. Spreyin içindeki etken madde oranı da yüzde 10’u geçemeyecek.

Haberin Devamı

İtalya’da bu spreyler 2012’den beri yasal olarak satılıyordu ancak polisin kullanımına izin verilmiyordu. Eski Emniyet Genel Müdürü Antonio Manganelli, 2012’de yaptığı bir açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda “capsicum” maddesinin zararlı olduğu sonucuna varıldığı için bu gazı kullanamıyoruz” demişti.

Biber gazıyla ilgili tartışma, spreylerin 6 aylık bir deneme süresi için 3 büyük şehirde kullanılması kararıyla sonuçlandı. Deneme süresinde “başarı” kaydedilirse spreyin kullanımı yaygınlaştırılacak.

“Kırmızılı kızı hatırlıyor musunuz?”
İtalyan medyası bu haberi duyururken, Türkiye’de geçen yıl yaşanan Gezi Parkı olaylarına da atıfta bulundu. Devlet televizyonu Rai’nin haber kanalı RaiNews24, haberi Gezi olaylarında simgeleşen “kırmızılı kadın” görüntüleriyle birlikte sundu.

Haber sitesi “today.it” de “Gezi Parkı’nda kullanılan sprey İtalya’da” başlığını attı. Site, “Biber gazıyla “yıkanan” kırmızı elbiseli kızı hatırlıyor musunuz? Erdoğan hükümetinin baskıcı politikalarına karşı Gezi Parkı’nı savunan protestoların sembolü haline gelmişti. İşte bu gösterilerde protestoculara karşı kullanılan spreyin bir benzeri bizim güvenlik güçlerimize de verilecek” diye yazdı.

Haberin Devamı

Polis sendikası Coisp’in genel sekreteri Franco Maccari ise, İtalya’da biber spreyinin mobil birimler tarafından kullanılmayacağını ve hedefin meydanlardaki gösteriler olmadığını söyledi.

Maccari, “Spreyin meydanlardaki gösterilerde kullanılmasından söz edilmiyor. Amacı da zarar vermek değil, sadece polis memurlarının görevlerini yaparken, özellikle de gece görevlerinde kavgalara karışmasını engellemek” dedi. Maccari, 2012’den beri bu spreylerin ülkede satıldığına da dikkat çekerek, “Herhangi bir vatandaş bu spreyi kullanabiliyorken polisin kullanamaması paradoks yaratıyordu” diye ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!