Gezi Parkı’nı takip eden 59 gazeteci işinden oldu

Güncelleme Tarihi:

Gezi Parkı’nı takip eden 59 gazeteci işinden oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2014 01:50

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon, Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında CPJ’in “Basına Yönelik Saldırılar” 2014 yılı raporunu tanıttı.

Haberin Devamı

Raporda, Türkiye, geçtiğimiz yıl olduğu gibi dünyada en çok gazeteci hapseden ülke olarak ilk sıradaki yerini korurken, Gezi Parkı olayları sırasında hükümet karşıtı haberler yaptıkları gerekçesiyle 59 gazetecinin de işinden kovulduğu ya da istifaya zorlandığı kaydedildi.

TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİLER
CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova da yaptığı konuşmada, kendi bölgesinde yer alan Rusya ve Türkiye’yi eleştiriler yöneltirken; “Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor” ifadesini kullandı. Gezi Parkı olaylarının ardından eleştirel yayın yapan bazı gazetecilerin işten çıkarıldığını söyleyen Ognianova, yeni internet yasasının da Türk hükümetine, mahkeme kararı olmadan internet sitelere erişimi durdurma imkanı verdiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Ognianova, bir soru üzerine de Türkiye’deki internet yasasının, değişiklik öncesi haliyle de kısıtlayıcı olduğunu ileri sürerek “Zararlı olduğu ya da özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği farz edilen web sayfaları ya da haber platformlarına erişimin engellenmesi hükümetin politikalarını eleştirenleri susturmak için kullanılabilir. Zaten kısıtlayıcı olan mevcut yasa, yeni düzenlemeyle mahkeme kararı olmadan iletişimin sansürlenmesini getirebilecek” diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEDYAYA BASKIYI ARTIRDI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in üçüncü defa göreve gelmesiyle medya üzerindeki baskıların daha da arttığını da kaydeden Ognianova, Rusya’da medyanın ya doğrudan sansürlendiğini ya da dolaylı olarak baskı yapıldığını ifade etti.

SURİYE'DE 28 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ
Geçen yıl çeşitli bölgelerde 70 gazetecinin öldürüldüğünü, dünya genelinde 211 gazetecinin yeni yıla hapiste girdiğini anlatan Simon, sadece Suriye’de 28 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirtti.
2012 yılında ise 74 gazetecinin hayatını kaybettiğini 232 gazetecinin hapsedildiğini hatırlatan Simon, son iki yılın en fazla gazeteci öldürülen ve hapsedilen dönem olduğunu bildirdi.
Geçen yıl, gazeteci ölümlerinde Suriye’yi, Irak (10), Mısır (6), Pakistan (5) ve Somali’nin (4) takip ettiğini dile getiren Simon, “2012’de 74, geçen yıl ise 70 gazeteci sayısı ile son iki yıl, bu zamana kadar medyanın en fazla kurban verdiği dönem oldu” dedi.

Haberin Devamı

BM, İNTERNETİN KONTROL EDİLMESİNE İZİN VERMEMELİ
Konuşmasında BM’den beklentilerini de dile getiren Simon, BM’nin ifade özgürlüğüne ve internete karşı sınırlamalara daha fazla duyarlı olmasını isteyerek “BM, internetin kontrol edilmesine asla izin vermemeli” dedi.

ABD'LİLERİN SANAL ALEMİ GÖZETLEMESİ ÇİN'E CESARET VERDİ
Hükümetlerin sanal alemi gözetlemesinin uluslararası normlarla sınırlandırılması gerektiğini de kaydeden Simon, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) karıştığı skandalın Çin gibi internete daha fazla sınırlama getirmek isteyen ülkelere cesaret verdiğini savundu.

KOMŞU ÜLKELER: SURİYE, MISIR, IRAK VE İRAN'A DA AĞIR ELEŞTİRİLER
CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur da Ortadoğu’daki bazı ülkelerde basın özgürlüğünün hızla kötüleştiğini belirterek
Suriye’nin gazeteciler için halen en tehlikeli ülke olduğunu söyledi. Mansur, Suriye’de olayların başından bu yana en az 63 gazetecinin öldürüldüğünü de aktardı. İran, Irak ve Mısır’a yönelik eleştirilerde de bulunan Şerif, geçen yıl Irak’ta 10, Mısır’da ise 6 gazetecinin öldürüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

CPJ TÜRKİYE RAPORUNDAN BAŞLIĞA ÇIKAN RAKAMLAR

40: Türkiye’de cezaevinde tutuklu gazeteci sayısı
1: Karalama Kampanyası: Ankara BŞB. Başkanı Melih Gökçek’in BBC Muhabiri Selin Girit’e yönelik karalama kampanyası
59: İşinden kovulan ya da istifaya zorlanan gazeteci sayısı. Hasan Cemal, Yavuz Baydar, Can Dündar.
57: Mustafa Balbay’ın cezaevinde geçirdiği aylar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!