'Gergin siyaset Türkiye'yi bölüyor'

Güncelleme Tarihi:

Gergin siyaset Türkiyeyi bölüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 12:59

İngiliz The Observer gazetesi, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili haberinde “Çok gergin siyasi realite, Türkiye’yi bölüyor” dedi.

Ergenekon olayının Türkiye’deki yansımalarına dikkat çekilirken “Stratejik olarak dünyanın en önemli ülkelerinden birinin istikrarı söz konusu” yorumu yapıldı. The Observer gazetesi, Ergenekon olayına ilişkin haberinde “Çok gergin siyasi realite, Türkiye’yi bölüyor” diye yazdı. The Observer’e konuşan emekli General Haldun Solmaztürk de, Ergenekon’u “önemsiz” olarak nitelendirirken “AKP bir kaygıdır. Ilımlı İslam diye bir şey yoktur” dedi.

Pazar günleri İngiltere’de yayınlanan The Observer gazetesi, “Öldürücü elitin sırrı, Türkiye’deki huzursuzluğu alevlendiriyor” başlığıyla Ergenekon olayına ilişkin uzun bir haber yayınladı. “Stratejik olarak dünyanın en önemli ülkelerinden birinin istikrarının söz konusu olduğu” yorumunu yapan gazete, “Çok gergin siyasi realite, Türkiye’yi bölüyor” ifadesini de kullandı.

“Darbe girişimi”nin Türkiye’nin kimliğine ilişkin “derin ayrışmaları” ortaya koyduğu görüşünü dile getiren gazete, Türkiye’nin siyasi tarihine ordunun müdahalerinin damgasını vurdugunu, her müdahale öncesi şiddetli bir istikrarsızlık döneminin yaşandığını yazdı.

İngiliz gazetesinin AKP’nin seçim zaferleri, ekonomik ve siyasi politikaları, Avrupa yanlısı ve piyasa ekonomisi yanlısı tavrı ile son dönemde zenginleşmiş olan dindar muhazafazar orta sınıftaki büyümenin, “ülkenin güçlü askeri ve bürokratik unsurları için tehdit oluşturduğu”nu öne sürdü.

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin’in Ergenekon örgütlenmesinin yıllarca var olduğu yolundaki görüşlerine yer verildiği haberde emekli General Haldun Solmaztürk’ün görüşlerine de yer veren gazete, Solmaztürk’ün, Ergenekon grubunu “önemsiz” olarak nitelendirdiğini belirtti.

“TÜRK ASKERLERİNİN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU DEMOKRASİYE BAĞLI”

Gazeteye göre, Solmaztürk, birkaç subayın Ergenekon olayına “karışmış” olabileceğini ancak Türk askerlerinin çok büyük bir çoğunluğunun demokrasinin korunmasına bağlı olduklarını söylediğini aktardı.

Kendi görüşlerinin, çoğu üst düzey subaylarca paylaşıldığını söyleyen Solmaztürk ayrıca “Türkiye’nin, sağcı birkaç çatlaktan daha çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğu” söyledi.

“DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR NOKTAYA YAKLAŞIYORUZ”

Haldun Solmaztürk, kendisini asıl kaygılandıran konunun AKP Hükümeti olduğunu söyledi ve “AKP bir kaygıdır. Ilımlı İslam diye bir şey yoktur. Bir hükümet, ya dinden etkilenir ya etkilenmez. Eğer etkilenirse, o zaman laik değil, demokratik değil. Bizler demokrasiyi ilerletmek istiyoruz. Onlar ise, geriye götürmek istiyorlar ve dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.

The Observer’e de konuşan MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nazmi Çelenk ise, “Türkiye’de, medeniyetler çatışmasının ön cephesindeyiz. Amerika ve İngiltere’nin bölgedeki doğal müttefikiz. Geleceğimiz Avrupa’da, ancak Avrupa Birliği’nde şart değil” dedi.

TCK’nın 301. maddesinde yapılan değişikliğini eleştiren Çelenk, kendisinin iktidarda olması halinde ifade özgürlüğüne ilişkin sıkı düzenlemelerin korunacağını da söyledi. The Observer, Çelenk için “Gücü olsa, Suriye’yi işgal eder ve devleti Türkiye ile Irak arasında bölerdi. Böylece, ülkesinin güneydoğusundaki şiddetli Kürt eylemciliği, 24 saat içinde çözülürdü” diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!