Gergin cenaze töreni

Güncelleme Tarihi:

Gergin cenaze töreni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ermenistan Parlamentosu'ndaki kanlı baskında ölen 8 kişiden yedisi bugün toprağa veriliyor. Devlet Başkanı Koçaryan cenaze töreninden sonra yehi başbakanı belirleyecek.

ERMENİSTAN Parlamentosu'na kanlı baskında ölen Başbakan Vasken Sarkisyan'la birlikte 7 yetkili bugün toprağa veriliyor. Sekizinci terör kurbanı Armenak Armenakyan'ın cenazesi ise özel tören için ailesi tarafından alındı. Armenakyan dün sade bir törenle toprağa verildi.

Devlet Başkanı Robert Koçaryan cenaze töreninden sonra yeni başbakanın belirleneceğini açıklarken, üç günlük yas ilan edilen Erivan gergin günler yaşıyor.

Resmi tören öncesi opera binasında bekletilen yedi kişinin cenazesini dün onbinlerce Ermeni gözyaşları içersinde ziyaret etti. Dün opera binasına ilk gelenler arasında, son derece üzgün çehresiyle Koçaryan'ın olduğu dikkati çekti. Erivan'daki Opera binası ve çevresinde dün son derece dramatik bir hava hakimdi. Orkestra yas müziği çalarken, ulusal renkler olan kırmızı, mavi ve oranj kurdelelarla süslenmiş cenazeler önünde saygı duruşunda bulunanların zaman zaman hıçkırıklara boğuldukları görüldü. Açık tabutların birinde Parlamento Sözcüsü Karen Demirciyan'ın baskında delik deşik olmuş yüzünün beyaz bir örtüyle kapatıldığı dikkat çekti.

Soruşturmalar sürerken, 34 yaşındaki gazeteci militan Nairi Unanyan önderliğindeki teröristleri böylesine bir saldırıya yönelten özel, siyasi bir motife rastlanmadığı söyleniyor. Siyasi gözlemcilere göre, teröristlerin Karabağ barış görüşmelerini dinamitlemeyi hedeflediklerine dair kesin bir kanıt yok. Bilindiği gibi, Unanyan, halkı yoksulluktan ve yolsuzluğa bulanmış hükümetten kurtarmak istediğini açıklamıştı.

Sokaktaki halk ise ekonomik zorluklar ve siyasi gerginliğin terörü kamçıladığı görüşünde birleşiyor. Çok sınırlı bir kesime refah getiren ve yolsuzluklarla içiçe geçmiş sisteme inancın kalmadığı gözleniyor. Muhalifler, 1995'den bu yana dört kez sandık başına gidildiğini, ancak demokrasi adına hiçbir kazanım getirmediğini öne sürüyor.

Güvenlik yasası

Geçen çarşamba Ermenistan Parlamentosu'na otomatik silahlarla rahatlıkla giren ve kana bulayan saldırganların eylemi, dikkatleri güvenlikteki başıboşluğa çekti. Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın Sözcüsü Vahe Gabrielyan, dün bir açıklama yaptı ve güvenlik konusunda acilen, özel bir yasanın çıkarılması gerektiğini belirtti. Gabrielyan, silahlı saldırganların parlamentoya giriş izni olduğunu, böyle bir iznin kolaylıkla alınabildiğini ve silahlarını paltolarının altına gizleyerek soktuklarını hatırlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!