Gereken her silah kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Gereken her silah kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2001 01:53

Terörizme ve teröristleri koruyan devletlere savaş açan Bush, Kongre'de çok sert bir konuşma yaptı. Bush, "Bu savaş Irak ya da Kosova'ya benzemeyecek. Gereken her silah kullanılacak" dedi.

ABD Başkanı George W. Bush, ABD Kongresi'nde yaptığı tarihi konuşmasında, 11 Eylül saldırısının bir numaralı şüphelisi Usame bin Ladin'i barındıran Afganistan'daki Taliban rejimine çok sert bir ültimatom verdi.

Savaşı kazanmak için diplomatik, istihbari, finansal araçlar ve ‘gereken her silahın’ kullanılacağını belirten Bush, yürütülecek savaşın Irak veya Kosova'ya benzemeyeceğini ve çok uzun süreceğini kaydetti.

KARARINIZI VERİN

Bush,
tüm dünyaya seslenerek, ‘‘Kararınızı verin; ya bizden yanasınız ya da teröristlerden’’ dedi. Uzun bir savaşı başlattıklarını söyleyen Bush, bu savaşın İslam'a karşı değil, teröristlere karşı olduğunu da vurguladı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, kabinenin bütün üyeleri, Federal Yüksek Mahkeme yargıçları, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üyeleri, New York Valisi George Pataki ve New York Belediye Başkanı Rudolf Giulliani ile saldırılarda ölen 2 kişinin yakını tarafından da izlenen konuşmasında Bush zaman zaman duygulandı ve gözleri doldu.

Kendinden emin, sert konuşması, sık sık güçlü alkışlarla kesilen Bush, saldırılarda ölen polis şefi George Howard'ın annesi tarafından kendisine verilen armasını, görevini asla unutmaması için saklayacağını, ülkenin aldığı yarayı hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

Bush, ‘‘Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim, hiçbir zaman dinlenmeyeceğim’’ dedi. Başkan Bush, Amerikan halkına, dünyanın tek süper gücü olsa da ABD'nin saldırılara karşı dokunulmazlığı olmadığı uyarısında da bulundu.

Amerikan halkının, bu saldırıları kimin gerçekleştirdiğini anlamaya çalıştığını belirten Bush, bütün işaretlerin, daha önce ABD'nin Kenya ve Tanzanya Büyükelçiliklerinin ve Yemen'deki USS Cole Gemisi'nin bombalanmasından sorumlu olan terörist Usame bin Ladin'in örgütü El-Kayda'yı gösterdiğini söyledi.

AFGAN HALKI AÇ

El-Kayda'nın Afganistan'da kampları bulunduğunu, bu kamplarda terör taktiklerinin öğretildiğini söyleyen Bush, ‘‘El-Kayda, Taliban yönetimini destekleyerek ülkeyi kontrol ediyor. Halk aç. Herkes kaçmaya çalışıyor. Kadınların okula gitmesi yasak. Televizyon sahibi olmak yasak. Biz Afgan halkına saygı duyuyoruz ama Taliban rejimini kınıyoruz’’ dedi.

HALKA VE ORDUYA

Hazır olun saat geliyor

ABD Başkanı, Amerikan halkına, ‘‘Adalet yerine getirilecek’’ sözü verdi ve ‘‘Soruşturmayı yürüten FBI ajanlarıyla işbirliği yapın. Amerikan ekonomisinin gücüne güvenin. Güvenlik önlemlerine karşı sabırlı olun. Kayıp vermeye de hazır olun. Çünkü bu uzun bir mücadele olacak’’ diye seslendi.

Orduya da seslenen ABD Başkanı, ‘‘Hazır olun. Amerika'nın harekete geçeceği saat geliyor. Siz bizi gururlandıracaksınız’’ diye konuştu.

IRAK’A BENZEMEZ

Bush,
yürütülecek savaşın Irak veya Kosova'ya benzemeyeceğini ve çok uzun süreceğini kaydetti. ABD'nin terörle savaşının, El-Kayda ile başlayacağını belirten Bush, bu savaşın, dünyadaki bütün terörist grupları belirleyip köklerini kurutuncaya kadar süreceğini kaydetti.

TALİBAN’A

Ladin’i verin ya da sonucuna katlanın

ABD Başkanı Bush, Taliban yönetimine sert çıkarak, ‘‘Bin Ladin ve örgütü El Kayda'nın bütün liderlerini ve bütün teröristleri derhal adalete teslim edin. Afganistan'da hapiste bulunan Amerikalıları ve bütün yabancı ülke vatandaşlarını serbest bırakın’’ dedi. Bush şöyle konuştu:

‘‘Bütün terörist kamplarını kapatın ve burada faaliyet gösteren militanlarla onlara en ufak bir yardımda bulunanları dahi adaletin önüne çıkarılmak üzere bize teslim edin. Hatta bu kamplara ABD güçlerinin girmesine izin verin ki bir daha terörist olayların gerçekleşmemesini sağlayalım. Bu talepler müzakereye, tartışmaya açık değildir. Ya yerine getirirsiniz ya da sonuçlarına katlanırsınız.’’

MÜSLÜMANLARA

Düşman terörist

Müslümanlara da seslenen Bush, ‘‘Sizin inançlarınıza saygı duyuyoruz. Milyonlarca Müslüman topraklarımızda yaşıyor. Ancak bu kötü insanlar, Tanrı'nın adını kullanarak İslam'a da zarar verdiler’’ dedi.

Bush, ABD'nin düşmanının ne Müslümanlık ne de Araplar olduğunu vurgulayarak, ‘‘Amerika'nın düşmanı, teröristlerdir ve bu teröristleri destekleyen her ülkedir’’ dedi.

DÜNYAYA

Terör yandaşı herkes düşman

ABD Başkanı, terörizme destek veren ülkelere de uyarıda bulunarak, ‘‘Bir karar vermeleri gerek. Ya bizden yana olacaklar ya da teröristlerden yana’’ dedi. Bush, yürütülen mücadelenin, sadece ABD'nin savaşı olmayacağını, bunun dünyanın ve medeniyetin savaşı olduğunu belirterek, ‘‘Bütün ülkelerden bize katılmalarını istiyoruz’’ diye konuştu.

Medeni dünyanın ABD'nin yanında yer aldığını belirten Bush, terörizm cezalandırılmazsa Amerika'dan sonra diğer ülkelere de sıra geleceğini hatırlattı. Bush, bugünden sonra, terörizme destek veren bütün ülkelerin, ‘düşman devlet’ olarak görüleceğini de belirtti.

Ankara yorumu

Mücadele 3 aşamalı

Ankara, Başkan George Bush'un konuşmasından sonra, ABD'nin terörizm planını hesapladı. Diplomatik kaynaklara göre, ABD'nin planı üç aşamalı ve şöyle:

1- Önce Ladin yakalanacak. Taliban teslim edecek, ya da operasyon yapılacak.

2- Usame bin Ladin'in mali kaynak bağlantıları ile Ladin'e destek sağlayan diğer terörist örgütler çökertilecek.

3- Usama bin Ladin'i destekleyen ülkelere askeri operasyon düzenlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!