Genoeg is genoeg

Güncelleme Tarihi:

Genoeg is genoeg
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Hollanda’da Rotterdam belediyesi sokakta sadece Flemenkçe konuşulmasını öngören 7 maddelik bir davranış rehberi hazırladı. Uyum Bakanı Rita Verdonk, insanların sokakta yabancı dilleri duymaktan rahatsızlık hissettiklerini ileri sürerek destek verdi. Türk temsilciler, "Bu toplumsal mozaiği inkardır" diye tepki gösterdiler ve hükümetin yabancılara yönelik politikalarını protesto için kullanılan sloganı tekrarladılar: "Genoeg is genoeg - Yeter artık." (*)

TÜRKİYE’den aile birleşimi ile gelecek eşlere ’sınav şartı’ getiren Hollanda’da, bu kez de sokakta yalnızca Flemenkçe konuşma zorunluluğunun getirilmesi gündeme geldi. Rotterdam Belediyesi tarafından kent halkı için hazırlanan 7 maddelik Davranış Rehberi’nde ortak dil olarak Flemenkçe konuşulması öngörüldü.

Rotterdam Belediye yönetiminin hazırlamış olduğu ve uyum Bakanı Rita Verdonk’un ülke genelinde uygulanmasını savunduğu Davranış Kodeksi’ne tepki gösteren Türk temsilciler, "Bu, çok kültürlüğü, çok dilliliği, toplumsal mozaği inkardır" değerlendirmesinde bulundular.

Rotterdam Belediyesi’nin geleceğe dönük yürüteceği uyum politikalarına temel oluşturacak Davranış Rehberi’nin mimarı encümen üyesi Leonard Geluk, "Davranış Kodu’nun temeli anayasamızdaki özgürlüklere dayalı. Rotterdam Belediyesi’nin yeni uyum politikasında esas alınacak" dedi. 160 farklı ulustan insanların yaşadığı kentteki herkese Davranış Rehberi’ni kabul etmeleri çağrısında bulunan Geluk, "Bu kodları uygulayın ve gerekirse davranış ve görüşlerinden dolayı birbirinizi uyarın" şeklinde konuştu.

ÜLKE GENELİNDE OLSUN

Rotterdam’ın Davranış Rehberi’ne son derece sıcak baktığını belirten Uyum Bakanı Rita Verdonk, "Uyum ve vatandaşlık konusunda da böylesi bir rehber uygulamalıyız. Bu rehber sokakta Flemenkçe konuşulması, kadın-erkek eşitliği, ayrımcılık yapılmaması gibi Hollanda norm ve değerlerinden oluşmalı" dedi. "Yabancılara ilişkin istemler konusunda daha cesaretli olmalıyız" diyen Verdonk, insanların sokakta yabancı dilleri duymaktan rahatsızlık hissettiklerini ileri sürerek, Davranış Kodu’nun ’liberal’ olduğunu savundu.

DAVRANIŞ REHBERİ

1) Rotterdamlılar kentin ve birbirlerinin sorumluluklarını üstlenirler, ayrımcılık yapmazlar.

2) Ortak dil olarak Flemenkçeyi kullanırlar.

3) Radikalleşme ve aşırıcılığı reddederler.

4) Çocuklarını eksiksiz bir yurttaş olarak yetiştirirler.

5) Kadınlara saygılı davranır, kadın-erkek ayrımı yapmazlar.

6) Eşcinsellere saygılı davranır, eşcinsel-heteroseksüel ayrımı yapmazlar.

7) İnanç sahiplerine, farklı inançları bulunanlara ve inançsızlara eşit ve saygılı davranırlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!