Gemide askeri malzeme bulundu

Güncelleme Tarihi:

Gemide askeri malzeme bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ukrayna'dan aldığı ve Suriye'nin Tartous Limanı'na götürdüğü tank ve zırhlı personel taşıyıcı gibi askeri malzemeleri, ‘‘karışık yük’’ olarak beyan eden bir gemi, İstanbul Boğazı'ndan geçerken durduruldu. Yapılan aramada askeri malzeme taşıdığı anlaşılan gemi Sarayburnu'na çekilirken, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla hem Suriye'ye hem de Ukrayna'ya nota çekilerek gemideki yükün kime ait olduğu soruldu.

Boğaz'dan geçerken kılavuz kaptan almayan İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı St. Vincent bandıralı 'Akademik Kuprevich' adlı Ro-Ro gemisi, kıyıdan yapılan kontrolde üst güvertesinde askeri malzeme olduğu belirlenerek Sahil Güvenlik tarafından takibe alındı. Gemi Sarayburnu'na çekildikten sonra yapılan aramada, 60 tank, aynı miktarda zırhlı personel taşıyıcı, tank ve top çekicisi olduğu görüldü. Bu arada geminin 23 mürettebatının da Rus askeri teknisyen olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu kaydedildi. Geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişine yapılan diplomatik temaslardan sonra akşam saat 19.30 sıralarında izin çıktı. Saint Vincent bandıralı geminin, taşıdığı tank, zırhlı personel taşıyıcılarında Suriye'ye ait olduğu belirtildi.

Tanklar Suriye’nin çıktı

İstanbul Boğazı’ndan geçerken taşıdığı tank ve askeri malzemeleri karışık yük olarak gösteren St. Vincent bandralı Akademik Kuprevic adlı gemi şüphe üzerine aranarak Ahırkapı açıklarına demirletildi. Beyan edilenin dışında malzemeler nedeniyle hemen diplomatik temaslar başlatıldı. Dışişleri’nin motasına Suriye ‘Silahlar bizim’ cevabını verince gemi serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!