Gazze’yi yatıştırma hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Gazze’yi yatıştırma hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2019 08:30

9 Nisan’da seçimlere hazırlanan İsrail Başbakanı Netanyahu yönetimi, Gazze sınırında tansiyonu düşürmek için Hamas’a yönelik bazı adımlar atmaya başladı. Önceki gün Gazze’ye ticari ürün girişinin sağlandığı tek nokta olan Kerm Ebu Salim ve yolcu geçişinin sağlandığı Beyt Hanun (Erez) sınır kapılarını açan İsrail, dün de Filistinli balıkçılara yönelik ablukayı 6 milden 15 mile çıkardı.

Haberin Devamı

 

GAZZE’den İsrail’e füze atılması, İsrail’in de misillemede bulunmasıyla geçen hafta tansiyon yükselmiş, onu cumartesi günü Filistinlilerin Gazze sınırında İsrail’e yönelik düzenlediği “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”nün birinci yılı gösterileri izlemişti. Bu arada Mısır’ın aracılığıyla İsrail ile Hamas’ın ateşkes için görüşmeleri sürdürdüğü haberleri çıkmıştı.

ABLUKA ESNETİLDİ

İsrail, 9 Nisan seçimlerine hazırlanıyor. ABD geçen hafta Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyarak Netanyahu hükümetine önemli bir destek vermişti. Netanyahu ise Gazze sınırında da kontrolü sağlayarak seçim öncesinde herhangi bir güvenlik riskiyle karşı karşıya kalmak istemiyor. İsrail, önceki gün, geçen hafta kapadığı Gazze’nin iki sınır kapısını yeniden trafiğe açtı. Dün ise İsrail’in Gazzeli balıkçılara yönelik deniz ablukasını gevşettiği haberleri geldi. Gazze’deki Filistinli Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş A.A. muhabirine yaptığı açıklamada İsrail’in, Gazze sahillerinde pazartesi gününden itibaren avlanma mesafesini 6 deniz milinden (11 km) 15 deniz miline (28 km) çıkarma kararı aldığını belirtti. Ayyaş, balık avlama mesafesinin Gazze’nin kuzeyinde 6, orta bölgede 12, kuzey de ise 15 mil ile sınırlandırıldığını kaydetti. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması’na göre Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi’nden 20 mil açığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip, ancak İsrail yönetimi Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

Haberin Devamı

HAMAS İLE MÜZAKERE

AP Ajansı’na göre Mısır aracılığıyla yürütülen görüşmelerde ortaya çıkan uzlaşmaya göre Hamas, Gazze’den İsrail’e yönelik füze saldırısını durduracak, Gazze sınırındaki eylemlerin de barışçıl bir şekilde olmasını sağlayacak. Nitekim siyasi gözlemciler, haftasonu fosforlu yelekler giymiş kişilerin göstericilerin İsrail sınırına fazla yaklaşmasına engel olduğuna işaret ediyor. İsrail ise sınır ablukasını hafifleterek, Katar’dan her ay 30 milyon dolar nakitin bölgeye girişine izin verecek. Mısır daha önce de Hamas ile İsrail arasında kısa ömürlü uzlaşmalara imza atmıştı.

Haberin Devamı

FİLİSTİNLİLER BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Filistin toprakları El Fetih ve Hamas arasında bölünmüş durumda. Gazze, 2007 yılından bu yana İslami eğilimli Hamas’ın kontrolünde, Batı Şeria’yı ise laik El Fetih grubu kontrol ediyor.

Bu bölünmüşlük ve çıkar çatışması İsrail’in de işine geliyor. El Fetih, İsrail ile başkenti doğu Kudüs olan iki devletli bir çözümden yana. Netanyahu kabinesinin çoğunluğu ve partisi Likud, bağımsız bir Filistin devletine olumlu yaklaşmıyor.

Hatta geçen ay Netanyahu’nun Filistin bağımsızlığına karşı çıkanların Filistinliler arasındaki bölünmenin sürmesi için Katar parasının Gazze’ye girmesine izin verilmesini desteklemesi gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

AP Ajansı’na konuşan Uluslararası Kriz Grubu’ndan siyasi yorumcu Tareq Baconi, “İsrail ile Hamas arasında büyük çıkar birliği var. Netanyahu, Hamas ile görüşmeyi tercih ediyor, çünkü net bir dinamik yakalandı ve Hamas, İsrail’den (Filistin konusunda) nihai bir çözüm istemiyor” diyor.

El Fetih ve Hamas arasındaki ayrılık nedeniyle Filistin genel ve başkanlık seçimleri 10 yılı aşkın bir süredir yapılamadı. ABD’nin Golan’ı tanıması sonrasında İsrailli aşırı sağcılar El Fetih’in kontrolündeki Batı Şeria’nın da ilhak edilmesi için baskılarını arttırıyor.

BREZİLYA KUDÜS’TE DİPLOMATİK OFİS AÇTI

İsrail Ulaştırma Bakanı ve Dışişleri Bakan Vekili Yisrael Katz, Brezilya’nın Kudüs’te diplomatik ofis açtığını söyledi. Katz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya İsrail’i ziyareti esnasında Kudüs’te açtığı diplomatik ofis için teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi. İsrail’e resmi ziyaret gerçekleştiren Bolsonaro, daha önce büyükelçiliklerinin Kudüs’e taşınacağı yönünde açıklama yapmış, perşembe günü ise bir ticaret ofisi açabileceklerini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!