Gazzeli memurun maaşı Katar’dan

Güncelleme Tarihi:

Gazzeli memurun maaşı Katar’dan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2018 00:59

Hamas, Katar’ın yolladığı nakit parayla Gazzeli devlet çalışanlarına maaş ödedi. Bazı Filistinliler Katar’ın Gazze temsilcisine ‘Çok yaşa Katar’ diye slogan attı, bazıları ise rahatsızlık duyduğu için temsilcinin konvoyuna taş fırlattı.

Haberin Devamı

KATAR, İsrail ablukası altındaki Gazze’de çalışan memurların maaşlarının ödenmesi için Hamas’a gönderme kararı aldığı 90 milyon dolarlık paranın ilk taksidini çantalar içinde Gazze’ye yolladı. 15 milyon dolarlık taksitler halinde verilecek para yardımının ilk partisinin Hamas’a gönderilmesiyle memurlar maaşlarının ödenmeyen kısmını postaneden aldı.

KRİZ HALKA YANSIYOR

Gazze’de Filistinli gruplar arasındaki uzlaşmazlıklar ve İsrail ablukası nedeniyle yaşanan ekonomik bunalım, memur maaşlarının iki yıldan fazla süredir düşük oranlarda ödenmesiyle halka yansıyor. Katar’ın Gazze’ye gönderdiği gözlemciler, Gazze’deki 12 postanede nöbet tutarak maaşların uygun bir şekilde ödenip ödenmediğini denetledi.

AP haber ajansı, Katar’ın maddi yardımının Gazze’de yaşayan 2 milyon kişinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda Hamas ve İsrail arasındaki ‘dolaylı fikir birliği’ sonucunda gerçekleştiğini yazdı. AP, Katar’ın gönderdiği paraların Gazze’deki Katar temsilcisi Muhammed el Emadi aracılığıyla İsrail üzerinden çantalarla Gazze’ye getirildiğini belirtti.

Gazzeli memurun maaşı Katar’dan

Haberin Devamı

TEMSİLCİYE TEZAHÜRAT

Reuters ajansı, Emadi’nin Gazze ziyaretinde çok sayıda kişinin ‘Çok yaşa Katar’ tezahüratı yaptığını, Emadi’nin ise buna karşılık ‘Çok yaşa Gazze’ şeklinde cevap verdiğini yazdı. Habere göre, Katar’ın Gazze’ye maddi yardımla Gazze’ye müdahil olmasından rahatsızlık duyan bazı Filistinli göstericiler ise Emadi’nin aracına taş fırlattı.

New York Times gazetesi, İsrail’in aylardır Gazze sınırındaki eylemleri bastırmaya çalıştığını, ancak şimdi ablukayı hafifletip milyonlarca dolar nakitin Gazze’ye girmesine izin vererek başka bir yaklaşım benimsediğine işaret etti. Özellikle Gazze’ye yakın bölgelerde yaşayan İsraillilerin Filistin tarafından gelen saldırılardan rahatsız olduğu ve bunun da Netanyahu hükümetine baskı yaptığı belirtiliyor. İsrail ile Hamas arasında Mısır aracılığıyla yürütülen işbirliğinin ise Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı rahatsız ettiği iddia ediliyor. 

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

Gazze Şeridi’ndeki hükümet kurumları ve bakanlıklarda 2007’de yönetimi devralan Hamas’a bağlı yaklaşık 40 bin devlet memuru çalışıyor.

KATAR VE İSRAİL ROTA İÇİN ANLAŞTI’

Lübnan’da yayımlanan El Ekber gazetesi, Katar ve İsrail’in Gazze limanı ve Kıbrıs arasında deniz ticaret rotası oluşturulması konusunda anlaştığını yazdı. Gazete, iki bölge arasındaki rotanın uluslararası güçlerin denetiminde olacağını öne sürdü. El Ekber’in haberine göre, Hamas, Refah Sınır Kapısı’ndan olduğu gibi Gazze’ye gelen rotanın kamera ile gözetlenmesi konusuna sıcak bakıyor. İsrail basınında da yer alan anlaşma iddiasının detayları henüz bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!