Gazze’yi yerle bir ederiz

Güncelleme Tarihi:

Gazze’yi yerle bir ederiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 00:08

İsrail ile Hamas’ın kabul ettiği 72 saatlik ateşkes dün sadece 72 dakika sürdü. Taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlarken İsrail’in Refah’a yönelik saldırısında 70 Filistinli öldü. Filistinlilerin İsrail Savunma Bakanı Yaalon’un asker kuzenini kaçırdığı iddia edildi. İsrail Hükümeti, “Ya askerimizi bırakırsınız ya da Gazze’yi yerle bir ederiz” mesajı yolladı.

Gazze’yi yerle bir ederiz
İsrailli asker öldü iddiası

Haberin Devamı

İSRAİL ve Hamas arasında son ateşkes girişimi iki saatten az sürerken çatışmalar 25’inci gününde bir İsrail askerinin kaçırılmasıyla daha da şiddetlendi, ölü sayısı 1500’i, yaralı sayısı 8600’ı geçti. Birleşmiş Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önceki gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Katar ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada da ateşkese varılmasının memnuniyetle karşılandığı belirtilmişti. Ateşkese göre İsrail’in Gazze’deki kara birlikleri yerlerini terk etmeyecek, Gazzelilere insani ve tıbbi yardım sağlanacak, kalıcı ateşkes için Kahire’de taraflar buluşacaktı. İki tarafın kabul ettiği yerel saatle 08.00’de başlayan ateşkes kısa sürdü. İsrail, “Hamas’ın ateşkesi ihlal ettiğini, kendilerinin de buna cevap verdiğini” söylerken Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinden can kayıpları gelmeye başladı. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, saldırılarda 70 Filistinli öldü, 100 kişi yaralandı. İsrail’in ateşkesi bozduğunu söyleyen Hamas ise “İşgal güçleri Refah’ta havadan ve karadan bombardıman yoluyla bir katliama imza attı” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

HANNİBAL EMRİ Mİ

İsrail ordusu Gazze’nin güneyindeki Refah sınırındaki tünelleri yıkmak için yapılan saldırı sırasında Kfar Saba kentinden Hadar Goldin (23) adlı askerin teröristler tarafından kaçırıldığından endişe edildiğini açıkladı. İsrail’in açıklamasında “Aralarında bir intihar bombacısının da olduğu Hamas teröristleri, Hadar Goldin’i yerel saatle 9.30’da kaçırdı ve tünele götürdü” denildi. 7 Temmuz’da başlayan operasyonda ölen İsrailli asker sayısı 63’e yükselirken, İsrail ordusunun son operasyonunda “Hannibal emri” (askerlerin düşman tarafından kaçırılmasını önlemek için zorunlu durumlarda “vur” emri) verdiği de iddia edildi.

Gazze’yi yerle bir ederiz

Haberin Devamı

ATEŞKESTEN ÖNCE KAÇIRILDI

Hamas Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk ise “İsrailli bir subayın esir alınması ve iki askerin öldürülmesi ateşkesten önce gerçekleşti. Dolayısıyla ateşkesi ihlal etmenin bir gerekçesi bulunmuyor” dedi. Bazı haberlerde İsrailli askerin İslami Cihad örgütü tarafından kaçırıldığı iddia edildi. 2006 yılında da İsrail askeri Gilad Şalit; Hamas tarafından kaçırılmış, 2011 yılında İsrail hapishanelerindeki bin Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında serbest bırakılmıştı.

MOŞE YAALON’UN KUZENİ

Asteğmen Hadar Goldin’in ikiz kardeşinin de asker olduğu belirtildi. İngiliz yayın kuruluşu Channel 4 News, İngiltere’den göç eden Yahudi bir ailenin mensubu olan Goldin’in, Savunma Bakanı Moşe Yaalon’un ikinci ya da üçüncü kuşaktan kuzeni olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

İSRAİL BAŞBAKANI: SONUÇLARINA KATLANACAKLAR

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Hamas’ın İsrail’e saldırısını “Gazze ateşkesinin barbarca ihlal edilmesi olarak” yorumlayarak “Hamas kaçırılan askeri serbest bırakmalı” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu da dün ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefonda görüşerek Filistin tarafının ateşkesi ihlal ettiğini söyledi. Netanyahu, Kerry’e “Gazze’deki Hamas ve diğer ‘terörist’ örgütler yaptıkları eylemlerin sonuçlarına katlanacaklar” dedi. Bazı haber kaynakları, İsrail’in Filistin’i “Gazze’yi yerler bir ederiz” diye tehdit ettiğini bildirdi. Öte yandan Filistin lideri Abbas, Filistin delegasyonunun ne olursa olsun ateşkes görüşmeleri için bugün Kahire’ye yola çıkacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!