Gazze için Kıbrıs’ta liman Hamas’tan onay bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Gazze için Kıbrıs’ta liman Hamas’tan onay bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2018 15:10

İSRAİL Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın Hamas’a yaptığı, “Gazze’ye uygulanan deniz ablukasının Kıbrıs Rum yönetiminde kurulacak aktarma limanı üzerinden kaldırma teklifi” Filistinlilerden onay şartına bağlı. Kıbrıs Rum yönetimi, Lieberman’ın açıkladığı teklife konu olan Gazze’ye gidecek gemilerin kontrol edileceği liman konusunun gündemlerinde olduğunu, ancak Filistin tarafının onay vermesi halinde hayata geçebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Güney Kıbrıs’ta İsrail kontrolünde Gazze için aktarma limanı, Kıbrıs Rum medyasının birinci gündem maddesi. İsrail Savunma Bakanı Lieberman’ın geçen Cuma Larnaka’da biraraya geldiği Yunanistan ve Rum savunma bakanlarına yaptığı teklif, Kıbrıs Rum yönetimi topraklarında İsraillilerin denetiminde küçük bir liman ve büyük gemilerin yanaşabileceği iskele inşa edilmesini öngörüyor.

Limana yanaşacak gemilerden yükler indirilecek ve içinde silah olup olmadığı kontrol edilecek. Küçük gemiler, Gazze’ye kontrollü bir şekilde devam edecek, eğer büyük tonajlıysa yükler küçük gemilere aktarılacak.
 
GAZZE’DE BÜYÜK GEMİLERE LİMAN YOK

Fileleftheros, Alithia ve Politis gazetelerinden yer alan Rum yönetimi kaynaklarına dayanılarak verilen haberlere göre, İsrail Savunma Bakanı Lieberman Rum ve Yunan mevkidaşı Savvas Angelides ve Panos Kammenos’a liman talepleri için iki gerekçe ortaya koydu. Lieberman, birinci önceliklerinin silah kontrolü olduğunu ikinci konunun ise, Gazze’de büyük gemilerin yanaşabileceği bir liman bulunmaması olduğunu söyledi.
 
RUM YÖNETİMİ TEKLİFE SICAK

Haberin Devamı

Rum Savunma Bakanı Savvas Angelides, Filistin yönetiminin onay vermesi halinde aktarma limanı projesine olumlu yaklaşacakları yanıtı verdi.
Politis gazetesi, limanın İsrail kontrolünde olmasının Kıbrıs Rum yönetiminde egemenlik sorunu çıkartabileceği uyarısında bulundu. Egemenlik konusunda İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi arasında devletlerarası bir anlaşma yapılması gerekiyor.
 
HAMAS’IN ELİNDEKİ İSRAİL ASKERLERİ

Bu arada, İsrail Gazze ablukasını Kıbrıs’ta kontrol ve aktarma limanı aracılığıyla kaldırma teklifine Hamas’tan karşılık olumlu bekliyor. İsrail, Hamas’ın elinde bulunan 4 İsrail askerinin serbest bırakılmasını istiyor. Hamas ise, söz konusu askerler karşılığında İsrail hapishanelerindeki bir grup Filistinli’nin serbest bırakılmasını şart koşuyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!