Gazze’de hurda bayramı

Güncelleme Tarihi:

Gazze’de hurda bayramı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2005 01:55

Gazze Şeridi’nde dün 38 yıllık İsrail işgali, son askerlerin de çekilmesiyle son buldu. Filistinli siviller ve militanlar boşaltılan Yahudi yerleşimlerine akın ettiler.

Gazze Şeridi’nde dün 38 yıllık İsrail işgali, son askerlerin de sabaha karşı çekilmesiyle son buldu. Filistinli siviller ve militanlar, büyük merakla boşaltılan Yahudi yerleşimlerine akın ettiler. Enkaza dönmüş binalara Filistin bayrağı çekilirken, bazı sinagoglar ateşe verildi, Yahudi yerleşimcilerin molozları toplandı.

İSRAİL’in Gazze Şeridi’ndeki 38 yıllık işgali dün resmen sona erdi. Dün sabaha karşı bir süre önce boşaltılan Yahudi yerleşim bölgelerindeki bayrakları indiren İsrail askerleri geri çekildi. Çok geçmeden de eski Yahudi yerleşkeleri, Filistinlilerin akınına uğradı. Hamas ve İslami Cihad gibi gruplar bayrak çekti. Gençler sinagogları ateşe verdi. Gazze’de Filistin usulü bayram başladı.

İsrail, geçtiğimiz haftalarda Gazze Şeridi’nde bulunan 21 yerleşimdeki 8500 Yahudi’yi tüm direnişe rağmen boşaltmayı başarmıştı. Dün sabaha karşı ise İsrail’in Davud yıldızlı bayrakları indirildi ve İsrail askerleri geri çekildi. Filistinliler, kitleler halinde yıllarca kendileri için tabu olan yerleşimlere akın ettiler. Militanlar, İsrail’in dini gerekçelerle yıkmayı reddettiği sinagogları ateşe verirken, Filistinli yetkililer de buldozerle yıkma işlemine başladı. Kimi Filistinliler, ellerinde dondurma ile bu tarihi ana şahit olurken, kimi ise İsraillilerden geri kalan moloz yığınlarında evlerine götürebilecek eşya arıyordu.

Hamas açtığı pankartla, İsrail’in geri çekilmesinin 5 yıllık caydırma kampanyasının bir parçası olduğunu savunurken, silahlı ve maskeli İslami Cihad militanlar Neve Dekalim yerleşkesinde havaya ateş açıp gösteri yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ‘Bu, yüzyıldan beri benzerini yaşamamış olan Filistin halkı için mutluluk ve sevinç günüdür. Bir sonraki adım Batı Şeria’da işgalin son bulması ve devletimizin kurulmasıdır’ dedi.

BEŞ KİŞİ BOĞULDU

İsrail askerlerinin çekilmesinin ardından Filistin ile Mısır arasındaki tampon bölge kalkarken, bir grup Filistinli ve Mısırlı ise yıllardır görmediği sınırın öte yanındaki yakınlarını görmek için Refah’taki geçiş noktasına hücum etti. Bazı gençler de soluğu denizde aldı, ancak beş kişi boğularak can verdi. Filistinli militanların Mısır’a geçmeye çalıştığına dair haberler gelirken Mısır sınır muhafızlarının ateş açması üzerine bir Filistinli öldü. Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tevfik Ebu Hussa, sınırın öte yanına geçmenin mümkün olamayacağını söyledi. İsrail, beş yıllık intifada döneminde Mısır’dan Filistin’e silah kaçırılmasını engellemek için Philadelphi Koridoru diye anılan bir tampon bölge oluşturmuştu. İsrail, Gazze’den çekildikten sonra da burada korumayı sağlamayı düşünüyordu. Ancak Mısır’ın bölgeye 750 hafif silahlı polis gönderme teklifi üzerine İsrail, aradan çekilmeyi kabul etti.

Sinagogu yaktılar

İsrail hükümeti, günah olur diye Gazze’deki sinagogları yıkmama ve Filistinlilere bırakma kararı almıştı. Terkedilmiş Netzarim yerleşim birimine giren Filistinlilerin ilk işi sinagogu yakmak oldu. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom olayı ‘Barbarca bir eylem’ diye tanımladı.


İşgal bitti mi?

GAZZE Şeridi’nin yeni statüsü de tartışma konusu. İsrail, işgalin sona erdiğini savunuyor, ancak hava, sahil şeridi ve sınırları kontrol etmeye devam edecek. Filistinliler bu durumda işgalin sona ermiş olduğunu söylemenin doğru olmadığını savunuyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!