Gabriel: Fransa için iyi bir gün

Güncelleme Tarihi:

Gabriel: Fransa için iyi bir gün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 15:46

Fransa’da Avrupa yanlısı Emmanuel Macron’un seçimi kazanması başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa’ya derin bir nefes aldırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Macron’un kazanmasına en çok sevinen taraf oldu.

Haberin Devamı

FRANSA’da seçmenlerin AB’ye ‘evet’ demesi, Avrupa’yı şimdilik rahatlattı. Ama aynı zamanda uyarıları da birlikte getirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Emmanuel Macron’u telefonla arayıp tebrik etti ve kazanmasından dolayı duyduğu sevinci dile getirdi. Merkel, Fransa’ya daha sıkı bir işbirliği güvencesi verdi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, “Bu, Fransa için iyi bir gün. Aynı zamanda Avrupa ve Almanya için de iyi bir gün. Biz Almanlar, Almanya-Fransa yatırım fonu için şimdi birlikte çalışmalıyız. Dünya ihracat şampiyonluğunda en çok Avrupa iç pazarında kazandık. Bize bu yolu açan Fransa oldu” dedi. Cumhurbaşkanı seçilen Macron’a şimdi vaatlerini yerine getirmesi için yardım etmek gerektiğini belirten Gabriel, “Yoksa gelecek sefer gerçekten Le Pen tehlikesi var” diye uyardı.

Haberin Devamı

Sol Parti de aşırı sağcı ve Avrupa karşıtı Marine Le Pen’in kaybetmesini sevindirici bulduklarını, ancak çok sayıda seçmenin Le Pen’i seçmiş olmasının da alarm verici olduğunu açıkladı.

ALMANYA SEVİNDİ AMA...

Macron kazanmasına Avrupa ülkeleri arasında en çok Almanya sevindi. Ancak Macron, Almanya’nın dış ticaret fazlalığını en çok eleştirenlerden biri. Almanya’nın, Avrupa’daki ekonomik gücünü AB’nin gelecekte taşıyamayacağını ve AB pazarında ihracat fazlalığı eşitsizliğinden Almanya’nın çok yararlanmasını eleştiren Macron, ihracat ve ithalatta eşit denge kurulmasını istiyor. Macron 19 Avrupa ülkesinin ortak bir bütçesi, parlamentosu ve maliye bakanı olmasını talep ediyor. Almanya, Fransa’nın bu taleplerine onay vermezse, Macron’un başarısız kalacağı ve bu durumda aşırı sağcıların yükselişinin durdurulamayacağı tahmin ediliyor. Fransa’da Macron’un kaybetmesi ve gelecek seçimleri Le Pen’in kazanması durumunda ise AB’de İngiltere’yle başlayan çözülme sürecinin önünün alınamayacağı korkusu hakim. Pazar günü Cumhurbaşkanlığı görevini devralacak olan Macron, ilk dış seyahatini Almanya’ya yapacağını ve Başbakan Merkel’le görüşeceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!