Gabriel ABD’ye gergin gitti mutlu döndü

Güncelleme Tarihi:

Gabriel ABD’ye gergin gitti mutlu döndü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2017 11:16

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Trump yönetimiyle ilk görüşmede, buzları eritmeye çalıştı. Gabriel, Trump’ın gümrük vergisi planlarına karşı uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’yu ‘modası geçmiş bir örgüt’ diye nitelemesi, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını olumlu karşılaması, Almanya’yla birlikte tüm Avrupa’yı endişelendirdi. Başta Almanya, Trump yönetiminin nasıl bir siyaset izleyeceğini görüşmeler yoluyla birinci elden öğrenmeye çalışıyor. Trump’ın dışarıda üretilip ABD’ye satılacak her Alman otomobilinden vergi alacağı açıklaması, özellikle dünya ihracat lideri Almanya’yı en çok korkuttu. Almanya Dışişleri Bakanı koltuğuna bir hafta önce oturan Sigmar Gabriel, alelacele ABD’ye uçtu ve daha yeni yemin eden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü. Gabriel, Tillerson’un ilk görüştüğü mevkidaşı oldu. Tillerson, Gabriel’i işaret ederek, “Bakan olarak benden bir hafta daha eski” diye şakalaştı.

Haberin Devamı

Gabriel ABD’ye gergin gitti mutlu döndü

İSİM VERMEDEN ELEŞTİRDİ

Almanya Dışişleri Bakanı görüşmeden önce dünyanın en büyük kütüphanesi olarak bilinen Library of Congress, yani ABD Kongre Kütüphanesi’ni gezdi. Gabriel, burada 1776 yılında yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’nin Almanca baskısını inceledi. Bildiriden, “Bütün insanlar eşit yaratılmıştır. Onları yaratan Tanrı kendilerine vazgeçilmez bazı haklar vermiştir. Bu haklar arasında yaşama, özgürlük ve refahını arama hakları yer alır” satırlarını okuyan Gabriel, bugün bu değerleri tekrar hatırlatmanın önemini vurguladı. Trump’ın adını anmadan, gümrük vergisi planlarını eleştiren Gabriel, diplomatik bir dille bunun Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ilkeleriyle de uyum içinde olmayacağını ifade etti.

GABRİEL NE DEMEK İSTEDİ?

Tillerson, görüşme sonunda Gabriel’le birlikte basının önüne çıkmadı. Ama Gabriel iki görüşmeden de memnun ayrıldığını vurguladı ve ne Pence’in, ne de Tillerson’ın NATO ve AB’yi zayıflatmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi. Ancak Amerikan Anayasası’na göre ABD’nin dış politikasını Başkanın belirlediğini iyi bilen Gabriel, Avrupa Birliği’ne daha sıkı birlikte durma mesajı verdi. Gabriel, “AB ne kadar birlikte olursa, ABD NATO’ya o kadar daha fazla sarılır. Birleşik bir Avrupa sonuçta ABD’nin savunma politikalarının da çıkarına” dedi. Gabriel, Tillerson ve Pence’in Almanya’nın gümrük vergisini eleştiren politikalarını da anlayışla karşıladıklarını belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, başlangıcı yaptı. Buzları eritmeye çalıştı. Ama daha işin başındaki Trump yönetiminden duyulan endişeleri dağıtamadı.

Haberin Devamı

Gabriel ABD’ye gergin gitti mutlu döndü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!