G-8 kavgası bitmedi

Güncelleme Tarihi:

G-8 kavgası bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 01:27

Cenova'daki olaylarda polis dayağı yiyenlerin ülkelerine dönmesiyle birlekte İtalya'ya yönelik eleştiriler artmaya başladı. Alman ve İngiliz hükümetleri, polisin kaba kuvvete başvurması konusunda İtalya'dan açıklama istedi. Cem Özdemir'in liderliğindeki bir grup Alman Yeşil, AB'nin Cenova olaylarını soruşturmak üzere komisyon kurmasını talep ediyor.

Cenova'da geçen hafta sonu G-8 toplantılarını protesto eden göstericilerden birinin polis kurşunuyla ölmesi, İtalyan hükümetinin hala başını ağrıtmaya devam ederken Cenova savcılığı da polis hakkında işkence soruşturması başlattı.

İtalyan muhalefet partilerinin, ‘‘Cenova'daki olayları araştırmak için parlamentoda bir komisyon kurulmasına’’ ilişkin sundukları önerge, mecliste yapılan oylamada reddedildi. İçişleri Bakanı Claudio Scajola hakkında sunulan güvensizlik önergesi ise, 3 Ağustos'ta parlamentoda ele alınacak.

İtalya'nın iç politikasındaki gündeminin başında G-8 zirvesi gelirken, yurt dışından da eleştiriler devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Cenova'da çıkan olaylarda yaralananlar ve tutuklular için İtalyan hükümetinden açıklık getirmesini istedi.

Alman Yeşiller partisinden Hans-Christian Ströbele ve Türk kökenli milletvekili Cem Özdemir'in başını çektiği bir grup da ‘‘Brüksel'de Avrupa Birliği içinde, Cenova olaylarını araştıran bir komisyon kurulmasını isteyeceğiz’’ dediler.

İngiltere de, Cenova'da polis ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalar hakkındaki bilgilerin doğru ve eksiksiz açıklanması gerektiğini belirtti.

İŞKENCE İDDİALARI

Çeşitli Avrupa ükelerinden gelen protestocular, İtalyan polisinin saldırısına uğradıklarını iddia ediyorlar. Olaylar sırasında gözaltına alınan 280 göstericiden çoğu serbest bırakıldı. Ancak bir kısmı gözaltında bulundukları sırada işkence gördüklerini ifade ettiler.

Jonathan Blair (38), Daniel McQuillan (35), Richard Moth (32) ve Nicola Doherty (27) adlı İngiliz göstericiler, serbest bırakılıp ülkelerine döndükten sonra yaptıkları yazılı açıklamada, İtalyan polisinin kendilerini nasıl acımasızca dövdüğünü anlattılar. Bildiride polisin İngilizleri sıraya dizerek kafalarını duvara vurduğu ve birinin üzerine çiş yaptıkları anlatılıyordu.

Gözaltına alınan beşinci İngiliz olan gazeteci Mark Covell (33) ise ülkesine dönemeyecek kadar kötü durumda. Hastanedeki yatağında İngiliz basınına açıklama yapan Covell, İtalyan polisinden üç kez dayak yediğini, sol tarafındaki bütün kaburgaların kırıldığını, 10 tane dişini kaybettiğini ve akciğerinin zedelendiğini söyledi.

İtalyan polisi Türk polisi gibi

Alman gazeteleri, Cenova'da globalleşme karşıtı göstericilere karşı sertlik gösteren İtalyan polisini Türk polisine benzettiler. İtalyan basınının ‘‘Şili gecesi’’ diye adlandırdığı baskını bazı Alman gazeteleri ‘‘Türkiye gibi’’ diye nitelendirdi. Göstericilerin resmi danışma merkezi ve geceleme yeri olarak kullanılan merkeze İtalyan polisinin baskın yaparak 50 göstericiyi yaralaması ve 92 göstericiyi göz altına almasıyla ilgili haberleri, Alman günlük gazetesi ‘‘Abendzeitung’’ (AZ) ‘‘Güney Amerika'da bir diktatörlük ülkesi veya Türkiye'yi andırdı’’ değerlendirmesiyle verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!