Füzesiz tören

Güncelleme Tarihi:

Füzesiz tören
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 22:55

Kuzey Kore’nin 70’inci kuruluş yıldönümü törenleri dün ülkenin başkenti Pyongyang’da gerçekleştirildi. Törende öncekilerden farklı olarak uzun menzilli balistik füzelerin askeri geçitte yer almaması dikkat çekti

Haberin Devamı

Kuzey Kore’de “9 Eylül Cumhuriyet’in Kuruluşu Günü” kutlamalarında yılbaşından bu yana Güney Kore ve ABD ile başlatılan diplomatik yakınlaşmanın izleri görüldü. Önceki yıllarda ülkenin ağır silahlarının ve askeri gücünün sergilenmesine odaklanan geçit töreninde bu yıl daha çok sivillere ve ekonomik kalkınmaya vurgu yapıldı. Törende birkaç tank dışında yalnızca uygun adım yürüyen askerler yer aldı. Bu yılki törende uzun menzilli füze bataryalarına yer verilmemesi dikkati çekti.

EKONOMİ VURGUSU

Kim Il Sung Meydanı’nda yapılan geçit törenin büyük bölümünde siviller yer aldı. Hemşireler, öğrenciler ve inşaat işçileri renkli kıyafetleriyle meydanda yürüdü. Tribünlerdeki halk, ellerindeki farklı renkli kartları indirip kaldırarak farklı kompozisyonlar oluşturdu. Gösterilerde ekonomik kalkınmaya yapılan vurgu da dikkati çekti.

Füzesiz tören

Kuzey Kore yönetimi, önceki törenlerde balistik füzelerle gövde gösterisi yapıyordu

ÇİN’DEN KATILIM

Törene Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yanı sıra Çin yönetiminin 3 numaralı ismi, Çin Halk Meclisi Merkez Komitesi Başkanı Li Canşu da katıldı. Kim törenin sonunda Li ile protokol balkonunda el sıkışarak poz verdi.

Füzesiz tören



NÜKLEER SİLAHLAR

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 27 Nisan’da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu. Moon ve Kim, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs’ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!