Fransa'da yeni bir karikatür krizi

Güncelleme Tarihi:

Fransada yeni bir karikatür krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 12:33

Karikatür krizleriyle sık sık gündeme gelen Fransa, bu kez de bir Türk firmasının reklam afişlerini yasakladı.

Haberin Devamı

Geçen ay Fransa’nın Cannes şehrinde yapılan ve Reed Midem tarafından düzenlenen Televizyonculuk Fuarı'nın Türkiye ile Fransa arasında bir reklam yasağı skandalına sahne olduğu ortaya çıktı. Fuar kapsamında Türk dizilerinin tanıtımını yapmak isteyen şirketin reklam afişleri, Cannes Belediyesi tarafından yasaklandı.

İŞTE YASAKLANAN O AFİŞLER / FOTO GALERİ

Hürriyet'in ulaşmaya çalıştığı Cannes Belediyesi, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, reklam afişleri yasaklanan Türk şirketinin reklam yasağı nedeniyle maddi zarara uğradığını gerekçe göstererek geçtiğimiz cuma günü dava açtığı ortaya çıktı.

Türk şirketin davaya konu olan reklam afişleri ise oldukça ilginç. "Hiçbir son dakika haberi, Türk dizilerinin reytinglerini geçemez" temalı reklam afişlerinde ABD Başkanı Barack Obama'nın aslında beyaz olduğu ve sabah kalktığında kendisini siyaha boyadığı, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aslında bir bacağının kısa olduğu ve takma bacak kullandığı, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ise aslında erkek olduğu şeklinde karikatürler yer alıyor. Bu afişler yasaklanınca Türk şirket de "Reklamımız yasaklanmasaydı, burada onları görecektiniz" ifadesinin yer aldığı bir başka afiş kullandı.

Haberin Devamı

Türk şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto ise konuyla ilgili açıklamasında "Herkesin yakından takip ettiği politik liderleri kullanarak eğlenceli bir kampanya hazırladık. Yılın en iyi reklam kampanyası ödülünü almayı bile hedeflemiştik ki, reklamlarımız yasaklandı. Kontratlarımız olmasına rağmen son anda tek taraflı olarak feshedildi. Demokrasinin kalesi olarak bilinen Fransa’da bu tarz bir tepki ile karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Uğradığımız maddi kaybın yanında yaşadığımız hayal kırıklığı hem beni hem de projede emeği geçen birçok insanı derinden üzdü" dedi.

Karikatür krizleriyle sık sık gündeme gelen Fransa'da 2011 yılında Charlie Hebdo isimli mizah gazetesi, Hz Muhammed'in karikatürlerini yayımlamış ve gazetenin binası ateşe verilmiş, internet sitesi çökertilmişti. Aynı mizah gazetesi, 11 Eylül 2012'de ABD temsilciliklerine düzenlenen saldırılardan sonra tekrar Hz Muhammed'in karikatürlerini yayımlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!