Fransa'da Charlie Hebdo kuyruğu

Güncelleme Tarihi:

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 01:26

Katliam sonrası Fransız siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo ilk baskısını yaptı. Dergiyi almak isteyen Fransızlar kuyruklar oluşturdu. IŞİD derginin kapağı için "son derece aptalca" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Fransa’nın başkenti Paris’teki ofis binasına terörist saldırı sonrası 12 kişinin hayatını kaybettiği siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo bugün 5 milyon adet basılıyor.

Fransa’da dergiye ilginin yoğun olduğu belirtiliyor. AFP’ye konuşan bir Paris’teki bir gazete satıcısı sabah büfeyi açmaya geldiğinde 60-70 kişinin sırada olduğunu gördüğünü söyledi. “Böyle bir şey görmedim” diyen kadın 450 baskının 15 dakikada tükendiğini söyledi.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu

E-BAY'DE "100 BİN EURO'YA SATILIK" İLANI
Derginin son sayısı birkaç saat içinde tükendi. 5 milyon kopyanın satıldığı dergiyi alan bazı fırsatçılar ise Charlie Hebdo’nun son sayısını internette satıyor. CNBC'nin haberine göre, ünlü ticaret platformu e-bay’e ilan koyan bir kişi derginin son sayısını 100 bin euro'dan (270 bin TL) satıyor.

Haberin Devamı

Haberde; ellerindeki dergilere 50 bin euro, 30 bin euro ve 20 bin euro'luk fiyatlar belirleyenler de olduğu belirtildi. Derginin orijinal fiyatı 3 euro.

IŞİD'DEN AÇIKLAMA: SON DERECE APTALCA
IŞİD Charlie Hebdo'nun bugün satışa çıkan son sayısı hakkında açıklama yaparak derginin Hz. Muhammed karikatürüyle çıkması için "son derece aptalca" yorumunda bulundu.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu
İSTANBUL’DAKİ MATBAAYA YARGISIZ BASKIN

AFP'nin haberine göre Suriye ve Irak'ta IŞİD'in kontrol altında tuttuğu bölgelere yayın yapan el Bayan radyosunda Charlie Hebdo'nun son sayısı için yorumda bulunuldu.

Radyoda okunan açıklamada "Charlie Hebdo yeniden Peygamber'e hakaret eden karikatür yayınladı ve bu son derece aptalca bir hareket" denildi.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu
CHARLIE HEBDO SALDIRISINI EL KAİDE ÜSTLENDİ

"EN ÖNEMLİSİ TÜRKÇE BASKI"
Ortalama tirajı 60 bin olan derginin bugünkü sayısı, Türkçe dahil altı dilde yayımlanıyor. Paris’te basın toplantısı yapan derginin genel yayın yönetmeni Gerard Biard dün akşam yaptığı açıklamada Türkçe baskının en önemlisi olduğunu belirterek, “Çünkü Türkiye’de anayasal laiklik saldırı altında” dedi.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu
MİZAH DERGİLERİNE DAĞITIM ENGELİ İDDİASI

"TERÖRİSTLERİN HAZIRLAMAMIZI İSTEDİĞİ KAPAK BU DEĞİLDİ"
Derginin kapağında Hz. Muhammed’in karikatürüne yer veriliyor. Çizimde gözü yaşlı Hz. Muhammed büyük harflerle Fransızca “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) yazılı bir dövizi tutuyor. Üstte ise yine büyük harflerle “Tout est pardonne” (Her şey affedildi) yazıyor.

Haberin Devamı

Kapağı çizen karikatürist Renald Luzier (Luz), dün Paris’teki toplantıda “Karikatüre baktım. Karakter ağlıyordu. ‘Her şey affedildi’ yazdım. Sonra ben ağlamaya başladım. Kapak belli olmuştu. Dünyanın ya da teröristlerin bizden hazırlamamızı istediği kapak değildi bu. Ama bizim istediğimiz kapaktı” dedi.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu
POLİS CUMHURİYET’İN ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Charlie Hebdo’nun yine Hz. Muhammed karikatürüyle ile çıkacağının ortaya çıkması üzerine Fransa’da Müslüman toplumun liderleri serinkanlı olma çağrısı yaptı. Fransız Müslümanlık Konseyi ve Fransız İslami Dernekleri Birliği ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride Müslüman toplumdan sakin olmaları, fikir özgürlüğüne saygı duyulurken, asaletle bağdaşmayan duygusal tepkilerden kaçınmaları istendi.

Haberin Devamı

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu


MISIR’DAN TEPKİ
Derginin Hz. Muhammed karikatürüyle yayınlanacak olmasına Mısır’dan tepki geldi. Büyük Müftü Şevki Allam açıklamasında “Derginin yaptığı birlikte yaşama veya medeniyetler arasında diyaloga hizmet etmiyor. Bu, dünyadaki Müslümanların hissiyatına karşı yersiz bir provokasyondur” dedi.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu

İSPANYA'DA EL PAIS ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ
El Pais gazetesi derginin İspanyolca versiyonunu basıp bugün satışa çıkardı. Gazetenin başken Madrid'teki merkez binasının önünde polis güvenlik önlemleri aldı.

Fransada Charlie Hebdo kuyruğu


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!