Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor!

Güncelleme Tarihi:

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2016 00:23

Fransa'daki saldırıdan son dakika haberleri art arda gelmeye devam ediyor. Fransa dün akşam gerçekleştirilen terör saldırısında 84 kişi hayatını kaybetti, yüzden fazla kişi de yaralandı. 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına katılan kalabalığın arasına dalarak katliam yapan terörist polis tarafından vurulup etkisiz hale getirildi. Katliamda ölen Ukraynalı öğrenci Victoria Savçenko'nun arkadaşı Polina Serebryannikova, genç kadının ölümüne saniye saniye şahit oldu.

Haberin Devamı

Silah ve patlayıcı yüklü bir kamyon kullanan saldırganın, 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları için Nice'in kent merkezinde toplanan kalabalığın arasına dalması sonucu 10'u çocuk 84 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 150 kişi de yaralandı.

İŞTE FRANSA SALDIRISINDA YAŞANANLAR!

 * Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde dün yerel saatle 23.00’te Ulusal Gün (Bastille Günü) kutlamaları yapılıyordu.

* Beyaz bir kamyon sahil yolunda kutlamaları izleyen kalabalığın içine daldı. 2 km boyunca kaldırıma da çıkıp zig zag yaparak 50-90 km hızla ilerledi.

* Saldırının ardından elde edilen görüntülerde polisin, ana yol üzerinde toplanmış kalabalığa yavaşça sokulan kamyonun çevresinde koştuğu ancak ilk anlarda durdurmayı başaramadıkları dikkati çekiyor. Cep telefonuyla yapılan çekimlerde sürücünün bir anda hızlanarak kitlenin üzerine yöneldiği görülüyor. Görgü tanıklarının aktardığına göre, sürücü, polisin ateş açmasına rağmen sahil boyunca uzanan Promenade des Anglais kordonunda 2 kilometre ilerledi ve önüne çıkanları ezdi. Alanda bulunanlar, koşarak kaçmaya çalışırken bazıları denize atladı. Bazı görgü tanıkları da sürücünün bir taraftan kalabalığın üzerine ateş açtığını anlattı ancak yetkililer henüz bilgileri doğrulamadı. 

Haberin Devamı

Haberin Devamı

* Birçoğu çocuk 84 kişi kamyonun altında kalarak öldü.

* Sürücü, kamyon hâlâ hareket halindeyken güvenlik güçlerince vurularak öldürüldü. Europe 1 Radyosu'na konuşan milletvekili Eric Ciotti'nin anlattıklarına göre de bir kişi durdurmak için kamyonun üzerine atlarken polis tam bu sırada sürücüyü direksiyon başında vurdu.  

* Saldırganın kimliği belli oldu. Fransız basını, saldırganın 1985 doğumlu Mohamed Lahouaiej Bouhlel isminde bir erkek olduğunu aktardı. Saldırganın, Nice'de oturma izni olan bir Tunus vatandaşı olduğu belirtildi.

* Mohamed Lahouaiej Bouhlel adlı sürücü sabıkalı olsa da, poliste terör kaydı yok. "Yalnız kurt" olabilir. Yani, kendi kendine radikalleşen ve IŞİD'in "Buraya gelmeyin olduğunuz yerde katliam yapın" çağrısına uymuş bir kişi... 

Haberin Devamı

*1985 doğumlu olan olan Bouhlel, Nice'te oturma izni olan bir Tunus vatandaşı.

* IŞİD’e yakın sosyal medya hesapları saldırganı övdü, ama henüz hiçbir örgüt saldırıyı üstlenmedi.

* Kasımda Paris’i vuran IŞİD saldırısının ardından ilan edilen OHAL’in kaldırılması gündemdeydi. Son saldırının ardından OHAL sürecek.

* Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Üç gün ulusal yas ilan edildi. Bunu da atlatacağız. Teröre boyun eğmeyeceğiz. Fransa terörizmle yaşamayı öğrenecektir" dedi.

* Le Figaro gazetesi, saldırıda kullanılan kamyonun 2 gün önce Saint Laurent du Var kentinden kiralandığı haberine yer verdi. Polis, saldırının ardından kamyonda yapılan aramada önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirdi.

Haberin Devamı

* Dün Türkiye’de terör istihbaratı üzerine alınan ek güvenlik önlemleri bugün daha da artırıldı. İtalya da Fransa sınırında kontrolleri sıklaştırdı.

* Şimdiye kadar, ölenler arasında iki ABD, iki Ermenistan, bir İsviçre, bir Rusya ve bir Ukrayna vatandaşı bulunduğu belirlendi. 

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

Saldırıda öldürülen 21 yaşındaki Ukrayna vatandaşı Victoria Savçenko... Daily Mail, Savçenko'nun Moskova'da yaşadığını ve Rusya'nın saygın üniversitelerinden birinde okuduğunu bildirdi. Savçenko'nun 21 yaşındaki arkadaşı Polina Serebryannikova, genç kadının ölümüne saniye saniye şahit oldu. Serebryannikova, "Arkadaşımla kordonda yürüyorduk. Bu kamyonun garip bir şekilde geldiğini gördük. Arkadaşıma çarpıp öldürdü... Ben hastaneye kaldırıldım. Bir ayağımdaki parmaklarım kırıldı. Diğer bacağım şişti" dedi.

Haberin Devamı

* Katliamda hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşı olup olmadığı kmlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından belli olacak.

* Fransız basınında saldırının gerçekleştiği kamyonda ikinci bir kimlik kartı bulunduğu haberleri yer aldı.

DÜN GECEDEN SONRA NELER YAŞANDI? İŞTE TÜM DETAYLAR:

Nice'de 14 Temmuz kapsamındaki havai fişek gösterisi ve kutlamaları izleyen kalabalığın arasına kamyon daldı. Saldırgan ya da saldırganlar daha sonra kalabalığın üzerine ateş açtı. Nice Savcılığı yaptığı ilk açıklamada saldırıda 84 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 100'den fazla kişi de yaralandı. Yaralılardan 18'inin durumunun ağır olduğu belirtildi. Kamyonun 2 hafta önce kiralandığı belirtiliyor. Savcılık olayla ilgili terör soruşturması başlattı.

90 KİLOMETRE HIZLA 2 KİLOMETRE KALABALIĞIN ÜZERİNE İLERLEDİ

Polis yetkilileri kamyonun 90 kilometre hızla kalabalığın içerisinde 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı. Kamyonun durdurulmaya çalışıldığını ancak bu sırada çok sayıda kişinin de hayatını kaybettiği açıklandı.

New York Times, "Orta yaşlı Müslüman bir kadın ve kimliği belirlenemeyen bir erkek, ilk ölenler arasındaydı" ifadesini kullandı.

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

Olay kentte büyük paniğe neden oldu. Polis anons yaparak kent sakinlerine gerekmedikçe evlerinden çıkmama uyarısında bulundu.

Olayın ardından polis ve valilik geniş çaplı operasyon başlattı.

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Alpes Maritime Bölge Valisi Adolphe Colrat, beyaz renkli bir ağır vasıtanın 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarına katılan kalabalığın arasına dalarak katliam yapan şoförün polis tarafından vurulup etkisiz hale getirildiğini belirtti. Saldırganın olay yerinden ancak 100 metre uzaklaşabildiğini belirten Vali Colrat, kamyonda ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğu ve soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti. 

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

REHİNE KRİZİ İDDİASI YALANLANDI

Saldırının hemen ardından Nice'de bir rehine krizi yaşandığı iddia edilmişti. Hükümet yetkilileri Nice'de herhangi bir rehine krizinin yaşanmadığını aktardı.

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

KAMYONDA MÜHİMMAT SİLAH VE EL BOMBASI ELE GEÇİRİLDİ

Nice Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre polis tarafından etkisiz hale getirilen teröristin kullandığı kamyonda önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirildi. 

KAMYON KİRALIK

Nice'in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı.    

 SALDIRGAN 31 YAŞINDA VE TUNUS KÖKENLİ İDDİASI

Yerel Nice Matin gazetesi ise polisin öldürdüğü saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli olduğunu yazdı. Gazete, saldırganın Nice kentinde yaşadığını belirtti.  İddialara göre Nice'te yaşayan teröristin daha önce şiddet eğilimi ve silah bulundurmaktan poliste kaydı var. Fransız istihbaratının tuttuğu ve radikal dincilerden oluşan yaklaşık 10 bin kişilik fişleme listesinde olmadığı kaydedildi. 7.65 mm bir el silahıyla gösteriye katılanlara saldırdığı da iddialar arasında.

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

Fransız polisinin bugün olay yerindeki incelemeleri sürüyor.

FRANSA CUMHURBAŞKANI PARİS'E DÖNDÜ

Saldırı sırasında özel bir ziyaret için ülkenin güneyinde bulunan Avignon kentinde olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'e dönerek, terör saldırılarıyla ilgili olarak Ulusal Savunma Konseyi'ni Elysee Sarayı'nda topladı. Öte yandan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, saldırı haberinin ardından Nice kentine gitti.  

OLAĞANÜSTÜ HÂL 3 AY DAHA UZATILACAK

Saldırı sonrası Paris'e gelen ve Başbakan Manuel Valls ve kabine üyeleri ile bir kriz toplantısı yapan Hollande, daha sonra Elysee Sarayı'ndan Fransız halkına seslendi. Hollande, Fransa'nın bir kez daha korkuyla yüz yüze geldiğini belirterek, tüm Fransa'nın terör tehdidi altında olduğunu söyledi.

Saldırının Fransa'nın sembollerinden olan bir günde, özgürlüğün sembolü olan 14 Temmuz'da düzenlendiğinin altını çizen Hollande, saldırganın öldürüldüğünü kaydederek, tüm yetkililerin seferber olduğunu, bölgedeki tüm hastanelerin saldırıda yaralananlara açıldığı acil durum planının devreye sokulduğunu söyledi. 

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

ÖLENLER ARASINDA ÇOCUKLAR VAR

Hollande ölenler arasında çocukların da bulunduğunu vurguladı.

Terörle mücadelede yeni bir döneme girildiğini hatırlatan Hollande, mutlak bir hassasiyet ile hareket ederek güvenliği sağlayacağız dedi.

Hollande, Başbakan ve ilgili bakanlar ile yaptığı toplantı sonrasında alınan kararları da paylaştı. Buna göre, dün 26 Temmuz'da sona ereceği açıklanan olağanüstü hal uygulaması 3 ay daha uzatılacak. 10 bin asker ve polisin devriye gezdiği ve önemli merkezlerde gözetleme görevi yaptığı 'sentinelle' operasyonu devam edecek. Yedek askerlere çağrı çıkarılacak ve sınır kontrolleri dahil gerekli görülen tüm alanlarda görev almaları sağlanacak.

SALDIRIYA DÜNYA LİDERLERİNDEN TEPKİ YAĞDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'nın Nice şehrinde gerçekleşen terör saldırısını kınayarak, "Terör karşısında ikircikli tutum sergileyen herkesin, Fransa’yı hedef alan bu son saldırıdan gerekli dersleri çıkarmalarını bekliyoruz" dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım, resmi Twitter hesabından Fransa'nın Nice kentinde gerçekleşen saldırıyla ilgili olarak Fransızca kınama mesajı yayımladı. Yıldırım, mesajında "Terörizm insanlığa karşı bir suçtur. Kanlı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa’nın güneyindeki Nice kentinde düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nice kentinde düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, yaralılara da acil şifalar diledi. 

Obama, Fransız yetkililere saldırının soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi konusunda ihtiyaç duyulması halinde her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi. 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Fransa'daki terör saldırısına ilişkin, "Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz" dedi.

RIHANNA KONSERİ VE CAZ FESTİVALİ ERTELENDİ

Son saldırının düzenlendiği Nice, Fransa'da 10 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında organize edilen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda maçların oynandığı kentlerden biriydi.

Nice'de saldırı sonrası, ünlü şarkıcı Rihanna'nın bugün vereceği konser ile yarın başlayıp Çarşamba gününe kadar sürmesi planlanan Uluslararası Caz Festivali ertelendi.

FRANSA BİR KEZ DAHA HEDEFTE

13 Kasım 2015'te Fransa'nın başkenti Paris benzer bir saldırya hedef olmuştu. Bataclan Konser Salonu ve Stad De France yakınları dahil farklı noktalara düzenlenen saldırılar nedeniyle 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

İşte saldırıyı gerçekleştiren o kamyon... Polislerin kamyona operasyon gerçekleştirdiği de görülüyor... (Twitter'dan alınmıştır)

Fransa saldırısından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!