Fransa’ya Kıbrıs’ta üs

Güncelleme Tarihi:

Fransa’ya Kıbrıs’ta üs
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 00:00

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Lübnan ve Ortadoğu’da askeri rol oynamak isteyen Fransa’ya, Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı inşa ettiği Baf askeri hava üssünü verdi. Fransa askeri üs karşılığında Rumların Avrupa ordusuna girişine destek ve Rum ordusuna da silah verecek, ayrıca Kıbrıs sorununda Rumlara daha yakın bir duruş sergileyecek. Yazılı anlaşma gelecek ay Paris’te imzalanacak.

ASKERİ işbirliği anlaşmasına geçen hafta Fransa Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie’nin Rum lider Tasos Papadopulos ile Lefkoşa’da görüşmesinin ardından karar verildi. Fransız Bakan Papadopulos’a, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın üs talep eden mesajını da iletti. Fransız Savunma Bakanı ile Rum lider arasında kabul edilen askeri işbirliği anlaşması bu ay sonuna kadar tamamlanıp önümüzdeki ay Paris’te iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanlarının katılımıyla imzalanacak. Rumların bu içerikte sadece Yunanistan ile askeri anlaşması bulunuyor.

FRANSA ORTADOĞU’YA YERLEŞİYOR

Fransa’nın Kıbrıs’ta askeri üs elde ederek ulaşacağı hedefler şöyle:

İsrail ile Lübnan arasına büyük bir askeri güç göndermek isteyen Fransa, birliklerini Baf’taki Andreas Papandreu hava üssü sayesinde koruyup lojistik destek sağlayabilecek.

Lübnan’dan çıkmasına neden olan Hizbullah gibi örgütlerin tehditlerinden uzak, ancak Ortadoğu’ya hakim bir pozisyona gelecek.

Doğu Akdeniz’deki her türlü ekonomik, politik ve askeri gelişmeyi kontrol edebilecek İngiltere ile ABD’nin hakimiyetindeki bölgede aktif oyuncu olacak.

Fransa, Andreas Papandreu hava üssünün yanı sıra Rumların diğer askeri üslerini de kullanabilecek.

RUMLARIN HEDEFİ TÜRKİYE

Rumlar ise, Fransızlara askeri üs vererek bir taşla çok kuş vurmayı hedefliyor. Rumların birinci amacı, Kıbrıs sorununda hem BM Güvenlik Konseyi hem de AB içinde Türkiye’ye karşı Fransa’nın tam desteğini alabilmek. Askeri işbirliği anlaşmasında yer alan maddeler şöyle:

İngiltere ve ABD’nin uyguladığı silah ambargosu nedeniyle zayıflayan Rum ordusu Fransızlardan ileri teknoloji silah alacak.

Fransız ordusu Rum subaylarına Fransa topraklarında askeri eğitim verecek.

Paris, Rum ordusunun yedek parça ve teknik destek gibi sorunlarını çözecek.

Fransa, Rumların Avrupa Savunma Sistemi’ne katılımı ve NATO gibi Türkiye’nin veto ettiği uluslar arası kuruluşlara girmesine destek verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!