Fransa’da milli marş bunalımı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da milli marş bunalımı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2005 01:39

Fransa’da yeni yasa gereği 1 Eylül’den beri okullarda her sabah milli marş Marseillais okunuyor. Ancak bazı Fransızlar, marşın sözlerini aşırı milliyetçi buluyor ve değiştirilmesini istiyor. Liberation gazetesi de, sözleri arasında hiçbir benzerlik olmamasına karşın İstiklal Marşı’yla paralellik kurarak alaycı bir yaklaşımla ‘Fransız çocukları da, büyük demokrasi referansı Türkler gibi ulusal marş öğrenecek’ diye eleştirdi.

FRANSA’da yeni öğretim yılının açılmasıyla birlikte milli marş Marseillais’in okullarda zorunlu olarak öğretilmesi ve okunması uygulaması da başladı. Geçtiğimiz mart ayında Ulusal Meclis’te kabul edilip bu ayın başında yürürlüğe giren eğitim reformu yasası çerçevesinde artık öğrenciler her sabah ‘La Marseillaise’i söyleyerek derslere girmeye başladılar.

Türkiye’deki İstiklal Marşı okuma uygulamasını ‘aşırı milliyetçilik’ olarak yorumlayan bazı Fransızlar şimdi eleştirdikleri uygulamanın kendi okullarında ‘Cumhuriyet’in güçlü sembollerinden biri olduğu gerekçesiyle’ okutulduğunu gördü.

Liberation gazetesi biraz da alaycı bir üslupla parantez içine aldığı ‘Büyük demokrasi referansları olan’ cümlesinden sonra, ‘Fransız çocukları Türkiye, Sırbistan ve Rusya’daki öğrenciler gibi ulusal marşı öğrenecekler’ dedi.

Marşın sözlerinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan gazete, ‘Asıl önemlisi, müziği korunurken bugüne ve özellikle de geleceğe uygun sözlerin düşünülmesini önerecek kadar yenilikçi bir bakanın bulunmasıdır’ diye yazdı.

MAÇTA ISLIK YÜZÜNDEN

6 Ekim 2001 günü oynanan Fransa-Cezayir futbol maçı öncesinde, Marseillais çalarken yükselen ıslıklar cumhuriyetin bütünlüğüne indirilmiş bir darbe diye nitelenmiş ve yeni yasa hazırlıkları başlamıştı. Yeni eğitim reformu yasasına göre, milli marşa hakaret ve ıslıklamaya 7 bin 500 Euro’luk para cezası kesilecek. Yeni yasayla Fransa’nın temel ilkeleri olan ‘Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik’ dışında artık Marseillais de ‘Cumhuriyet’in kazanımı olan bir başka değer olarak’ müfredata alındı.

Savaş marşının sembolü

Paris’te Champs-Elysees Bulvarı üzerindeki Zafer Takı’nın üzerindeki rölyef ‘La Marseillais’ adı verilen gönüllülerin savaşa gidişini sembolize ediyor. Eser Romantik dönem heykeltıraşı François Rude’a ait.

İşte Marseillais’in kanlı bulunan sözleri

SAVAŞ çığırtkanlığı yapıp yabancı düşmanlığını körükleyen sert sözler içerdiği için öğrencilere öğretilmesi eleştirilen Marseillais marşı 1792 yılında Fransa’nın Avusturya ve Prusya ile savaştığı sırada bestelenmiş ve adını Marsilya’daki gönüllü birliklerden almıştı. Marşı destekleyenler gençlerin cumhuriyet kazanımlarının değerini bilmesi, özgürlük için gerekirse savaşılabileceğini öğrenmesi gerektiğini ileri sürüyor.

Orijinali oldukça uzun olan Marseillais’in bir bölümü şöyle:

Anavatanın çocukları uyanın / Zafer günü geldi / Zalimin zorbalıkları arttı / Uluyan korkunç düşmanın gelişini duyuyor musunuz / Çocuklarınızın ve eşlerinizin boğazlarını kesmeye geliyorlar / Birlikleri kurun. Marş marş / Düşmanın kirli kanı her yanı sulasın / Onların istedikleri hainlere bağlı köle sürüleri olmamız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!