Fransa’da ezici sigara yasağı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da ezici sigara yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 00:00

Sigaranın bir "yaşam tarzı sembolü" olarak yükseldiği ilk ülke olan Fransa’da en kapsamlı sigara yasağı dünden itibaren yürürlüğe girdi. Fransa’da artık kafe, restoran ve diskoteklerde de sigara içmek yasak.

Fransız tiryakiler, yılbaşı günü kapalı mekanlarda son nefeslerini çekip 2008’in ilk gününü de gevşek bir uygulamayla geçirdikten sonra, dünden itibaren artık tamamen açık havaya mahkûm oldular. Yeni yasaya göre, Fransa’da kapalı mekanlarda sigara içenler, 63 Euro para cezasına çarptırılacak. İşyerinde sigara içilmesine göz yumanlara verilecek ceza ise 135 Euro.

DÖRTTE BİRİ İÇİYOR

60 milyon nüfuslu Fransa’da halkın dörtte biri sigara içiyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, düzenli olarak sigara içen her iki kişiden biri, nikotin alımına bağlı bir hastalıktan ölüyor. Her yıl yaklaşık 5 bin pasif içici, sigara yüzünden can veriyor.

FİYATLAR ARTIRILDI

Fransa, sigarayla mücadeleye 15 yıl önce . Böylece ilk kez kafelere giren yasak, dünden itibaren topyekûn hale getirildi. Geçen yıl ise işyerleri, okul, havalimanı, tren istasyonu, hastanbaşladı. Öncelikle sigara fiyatları artırıldı, ardından kafe ve restoran gibi mekanların sigara içilmeyen kısımları genişletildi ve diğer kamu alanları yasak kapsamına alındı. Kafe ve restoranlara ise yasağa uyumlu hale gelebilmeleri için 11 aylık süre tanındı.

Ünlü fotoğraflar artık sigarasız
/images/100/0x0/55eab037f018fbb8f8905e68

Fransa’da bohem yaşam tarzını ve başkaldırıyı sembolize eden sigara, artık o dumanlı kafe ve bistrolardan uzaklaştırılıyor. "Gauloises" ve "Gitanes" gibi kült sigara markalarını yaratan geleneksel Fransız kültürüne aykırı düşen, bu hayli Amerikanvari yasak, Fransız medyasında manşet ve kapaklara çıktı. Le Figaro Magazine Dergisi, kültür, sanat ve siyaset tarihinin ünlü isimlerinin sigaralı pozlarını "sigarasız" hale getirdi. Kapakta sigarasız bir Marlene Dietrich, iç sayfalarda purosuz De Gaulle, Alfred Hitchkock ve Che Guavera’nın yanı sıra sigarasız Brigitte Bardot ve daha başka ünlülere yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!