Fransa çok üzüldü

Güncelleme Tarihi:

Fransa çok üzüldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2005 14:57

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Türkiye'nin kültürel devrime ihtiyacı olduğunu söyledi. d'Estaing, kararı "üzücü" diye nitelendirdi.

Haberin Devamı

Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin AB'ye üyelik şartlarını yerine getirebilmesi için büyük bir “kültürel devrime” ihtiyaç duyacağını öne sürdü.

Chirac, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, “(Türkiye) Başarılı olacak mı? Bunu söyleyemem. Umarım, ama tam emin değilim” dedi.

Türkiye'nin AB'ye katılımının Fransa'da referanduma sunulacağını yineleyen Chirac, demokrasilerde olması gerektiği gibi Fransızların son sözü söyleyeceğini belirterek, “Zamanı gelince göreceğiz” diye konuştu.

BİR AŞIĞI REDDETMEK GİBİ

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, basın toplantısında, Türkiye'ye kapıyı kapamanın, ”bir aşığı reddetmek gibi” affedilemez olacağını belirtti.

Haberin Devamı
“Böyle bir durumda bu aşkın, nefrete ya da nefrete yakın bir şeye dönüşebileceği” uyarısında bulunan Berlusconi, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin başlatılmasının, Batı ile Müslüman dünyası arasında bağlantı kurulması için bir fırsat sunduğunu ifade etti.   

GISCARD D'ESTAING:AB BÜYÜK BİR SERBEST TİCARET BÖLGESİNE DÖNÜŞTÜ

AB Anayasası'nı hazırlayanlardan Giscard d'Estaing AB'nin büyük bir ticaret bölgesine dönüştüğünü söyledi.

Eski Fransa devlet başkanlarından Valery Giscard d'Estaing, AB-Türkiye müzakerelerinin başlamasını değerlendirirken, ''AB'nin büyük bir serbest ticaret bölgesine dönüştüğünü, bunun da üzücü olduğunu'' söyledi.

RTL radyosunda konuşan eski başkan, AB'nin, ''Avrupa'nın siyasi birliğine ilişkin büyük Fransız planından uzaklaşmakta ve geniş bir serbest değişim bölgesi halini almakta olduğunu'' iddia etti.

D'Estaing, ''Avrupa'nın kurumlarını oluşturması reddedildi ve Avrupa'yı alenen büyük bir serbest ticaret alanına çevirecek iki genişleme hareketine müsaade edildi. Bütün üzüntüm bundan'' dedi.

D'Estaing, Türkiye'nin üyeliğini destekleyen Devlet Başkanı Jacques Chirac'ı da isim vermeden eleştirdi ve ''Avrupa'nın dışındaki en yoksul ve en büyük ülke'' Türkiye konusunda ''Fransız kamuoyunun görüşünün kaale alınmamasının üzücü olduğunu'' söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!