Frankenstein mısır savaşı

Güncelleme Tarihi:

Frankenstein mısır savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2011 23:32

WikiLeaks’in sızdırdığı Amerikan belgelerine göre başta Fransa olmak üzere Avrupalıların ABD menşeili genetiği oynanmış (GDO) mısıra yasak koyması, iki taraf arasında ticaret savaşını kızıştırmış.

Haberin Devamı

fransa’nın dünyanın en büyük GDU’lu (Genetiği değiştirilmiş organizmalı ürün) tohum üreticisi Monsanto’dan ithal edilen mısırlara yasak koyması, abd’nin misillemede bulunarak GDO’lu ürünlere karşı çıkan AB ülkelerini ‘kara listeye’ almasına neden olmuş. WikiLeaks belgelerine göre, abd’nin fransa Büyükelçisi Craig Stapleton, 2007’de Beyaz Saray’a gönderdiği telgrafta, ‘kara listeye’ alınan ülkelerin askeri yöntemlerdeki şiddette cezalandırılmasını istedi.AB’ye pahalıya patlamalıabd’li diplomatların da devreye girdiği GDO’lu ürünlerle ilgili kavga 2007’nin son aylarında başladı. fransa, dünyanın en büyük, kimyasal, biyolojik ve GDO’lu ürünler devi Monsanto şirketinden mısır ithalatını yasakladı. Hemen ardından dönemin abd Başkanı Bush’un iş ortağı ve yakın dostu Paris Büyüktelçisi Craig Stapleton, Beyaz Saray’a bir telgraf geçti. Telgrafta, “Paris saha ekibi, bizim hazırlayacağımız hedef ve misilleme listesinin uygulanmasını tavsiye ediyor. Misillemelerde tüm Avrupa Birliği’ne zarar verilerek, fransa’nın başını çektiği GDO’lu ürünlere karşı çıkan ülkeler nedeniyle birliğin tümüne sorumluluk yükleyebiliriz” denildi.

Haberin Devamı

Atom bombasından biyolojik silaha

 fransa’nın mısırlarına yasak koyduğu Monsanto şirketi, dünya üzerinde genetiği değiştirilmiş ürün teknolojisinin yüzde 90’ını karşılıyor. Şirket aynı zamanda GDO’lu tohumların  en büyük üreticisi. 1901’de Coca Cola’ya tatlandırıcı sakarin, kafein ve vanilya üreterek işe başlayan şirket, zamanla plastikten, kimyasal ürünlere varıncaya kadar bir çok alanda faaliyet gösterdi. Monsanto, ilk nükleer bombanın üretildiği Manhatten Projesi’ne de destek vermişti.

Papa kamuoyuna ‘caizdir’ desin

abd’nin Vatikan Büyükelçiliği’nden 2008’de gönderilen bir başka diplomatik telgraf, dünya üzerindeki bir çok abd’li diplomatın, GDO ürünleri savunmak için harekete geçtiğini ortaya koydu. Telgrafta, Papa’nın GDO’lu ürünler için ‘caizdir’ fetvası vermesi için Amerikalı Monsenyör Michael Osborn’u devreye girdiği yer aldı. Kenya’daki abd’li diplomatlar da Vatikan yönetimine bu konuda lobi yapmak için girişimlerde bulundu ancak abd’nin güvendiği, 2008’de Vatikan’ı BM’de temsil eden Kardinal Rinato Mantino, GDO’lara destek verilmesine sürpriz bir şekilde karşı çıktı. Katolik nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde de din adamlarını GDO’lu ürünler konusunda ikna etmek mümkün olmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!