FP'den Meclis araştırma önergesi:Biz de Kızılderilileri araştıralım

Güncelleme Tarihi:

FPden Meclis araştırma önergesi:Biz de Kızılderilileri araştıralım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

FP, ABD Temsilciler Meclisi Alt Komisyonu'ndan geçen ‘Ermeni Soykırımı Tasarısı’na misilleme olarak, Amerika'daki Kızılderili ile zencilere geçmişte uygulanan ‘soykırım’ ve ‘ırkçılık’ nedeniyle ‘Meclis Araştırması’ açılmasını istedi.

15 MİLYON KIZILDERİLİ

Bu konuda hazırladığı önergeyi TBMM'de imzaya açan FP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, ‘Meclis’te oluşturulacak Araştırma Komisyonu ‘yerinde inceleme’ kararı da alırsa, milletvekilleri olarak ABD'ye gidip tarihte yaşanmış en büyük soykırımın mağdurları olan Kızılderililerle de görüşürüz' dedi.

Uzunkaya, 2 Ekim'de Meclis Başkanlığı'na sunacağı önergesinin gerekçesinde, Amerika'da 15 milyondan fazla Kızılderili'nin katledildiğini belirterek, bunun tarih boyunca yaşanmış soykırımların en büyüğü olduğunu bildirdi. Uzunkaya, silahsız ve savunmasız bu insanlara karşı yürütülen toplu imha hareketinin tarihte bir kara sayfa olarak yerine aldığını söyledi. Amerikalılar'ın, Afrikalılar'a karşı da yüzyıllarca insanlık dışı davranışlarda bulunarak, ırk ayrımcılığını en şiddetli biçimde uyguladığını savunan Uzunkaya, ırk ayrımının günümüzde de sürdürülmeye çalışıldığını bildirdi. Uzunkaya, bu insanlık suçlarını işleyenlerin belirlenmesi, mazlum ve mağdurların maddi ve manevi haklarının kendilerine iadesini sağlayacak girişimlerde bulunulması, kendilerine hukuki ve manevi destek sağlanabilmesi konularında yapılabileceklerin ortaya konulması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

KENDİ TARİHİNE BAKSIN

Uzunkaya, ‘Bir soykırımdan sözedilecekse ABD önce kendi tarihine baksın, geçmişindeki soykırıma baksın. ABD Temsilciler Meclisi de eğer bir şeyi araştıracaksa, önce kendi tarihine bakıp, geçmişindeki bu soykırımı araştırması lazım. Eğer gerçekten soykırım gibi bir şey varsa da ABD’nin bugün çıkıp hem Kızılderililer'den, hem de bütün dünyadan özür dilemesi gerekir' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!