Formula1 taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Formula1 taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'da sigara reklamlarına getirilen yasaklar yüzünden Formula1 yarışları Doğu'ya taşınmaya hazırlanıyor. Reklam yasağının ardından F-1'in Belçika'dan çekilmesi bekleniyor. Sırada İtalya ve Almanya var. Sigara reklamlarının yasak olmadığı Çin, Kuveyt, Güney Afrika ve Lübnan gibi ülkeler ise F-1 yarışlarına evsahipliği yapmak için yarış veriyor.

Avrupa'da giderek yaygınlaşan sigara yasağı yüzünden en büyük finansörü sigara üreticileri olan Formula1 yarışları tebdili mekan ediyor. Sigaraya getirilen reklam yasağının ardından Formula1'in Belçika'yı terketmesi bekleniyor. Sırada İtalya ve Almanya var. Formula1, Avrupa'dan çekilirken, Çin, Kuveyt, Güney Afrika ve Lübnan gibi ülkeler ise Formula 1'e evsahipliği yapmak için yarışıyor.

Her yıl 17 grand prix yarışı düzenleniyor. Yarışın düzenlediği kentte 4 gün boyunca bayram havası esiyor. Oteller yarışı izlemeye gelenlerle tıklım tıklım dolarken, Formula1, bölgeye 30 trilyon lira kar bırakıyor. Yarışı, televizyondan 500 milyon kişi izliyor ve o kentin müthiş reklamı yapılıyor.

Ancak bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzünde ise sigara şirketleri var. Formula1'in en büyük sponsorları, Malboro, West, Benson & Hedges gibi sigara üreticileri. Sigaranın TV reklamlarında boy göstermesi pekçok Avrupa ülkesinde yasak. F1 sayesinde sigara şirketleri, bu yasağı delmeyi başarıyor. Yeni düzenlemeler, Formula1 yarışlarına da sınırlama getiriyor.

Bu nedenle Avrupa'nın en ünlü Formula1 yarışları, yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Belçika'da hükümet sigara reklamlarını yasaklayan düzenlemeyi kabul etti. Belki yakında Belçika, Formula1'in çekildiği ilk Avrupa ülkesi olacak. Almanya'da da yılda iki yarış düzenleniyor. Sigara yasağı yüzünden yarış sayısının bire indirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

SİGARA PAZARLARI

Sigara üreticileri, ABD ve Avrupa'da müşteri kaybederken, hedef pazar belirledikleri Çin, Kuveyt, Güney Afrika, Lübnan gibi ülkeler ise F-1 yarışına evsahipliği yapmak için yarış veriyor. Sözkonusu ülkeler şimdiden Formula1'in Başkanı Bernie Ecclestone ile temasa geçtiler. Bu ülkeler yarışlara evsahipliği yapabilmek için kesenin ağzını açmaya hazır. Fiyatın 12 milyon sterline (12 trilyon lira) kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Malezya'da Formula1'in büyük başarı sağlamasının ardından gelişmekte olan ülkeler oto yarışlarına merak sardı. Malezya, F-1'in en hızlı büyüyen pazarı. Malezya Hükümeti, pistin inşası için 75 milyon sterlin (75 trilyon lira) harcadı, Kuala Lumpur'u piste bağlayan otoyollar ve yeni havalimanı inşa etti.

Yaklaşık 50 yıl önce ilk grand prix yarışına evsahipliği yapan Silverstone, piste meydana gelen çökmeler yüzünden Ecclestone ve Uluslararası Motor Yarışlarının başkanı Max Mosley'den sert uyarı aldı. Silverstone 60 milyon Sterlinlik bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Bu yatırım ya İngiltere de kalacak, ya da Kuveyt ve Beirut gibi yerlere kayacak.

Türkiye de tartışıyor

FORMULA1'in Türkiye'ye getirilmesi için bir süredir tartışma yaşanıyor. Ancak sigara yasağı Formula1'e engel oluyor. Turizm Bakanı Erkan Mumcu, ilkbahar aylarında F-1'e destek olacağını açıklamıştı. Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Altaylı da, F-1 yarışlarının getirilmesi için yazılar yazmıştı. Sigara karşıtı gruptan olduğunu belirten Altaylı, ‘Türkiye Formula 1 düzenlemese de Formula1’de sigaracılar sponsorluğu bırakmayacaklar. Zaten Formula1 yarışları Türkiye'den de izleniyor. Sigara bahanesiyle bunu biraz daha geciktirmenin alemi yok. Yakında Formula1'de sigara sponsorluğu kalmayacak' diyerek tartışma başlatmıştı. Ancak Nisan ayında Anayasa Mahkemesi, Formula1 yarışlarının Türkiye'de düzenlenmek istemesiyle yeniden gündeme gelen sigara ve diğer tütün ürünlerine uygulanan reklam ve tanıtım yasağının kaldırılması için davayı reddetmişti.

Hangi sigara kimin sponsoru

FORMULA1'de yarışan 11 takımdan altısı sponsorları olan sigara markalarının reklamlarıyla piste çıkıyor. Takımlar ve sponsorları şöyle:

McLaren - West

Ferrari - Marlboro

BAR - Lucky Strike

Benetton - Mild Seven

Prost - Gauloises Blondes

Jordan - Benson & Hedges

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!