Flaman milliyetçi, Valon milletvekiline aşık olur mu

Güncelleme Tarihi:

Flaman milliyetçi, Valon milletvekiline aşık olur mu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 00:00

Belçika’nın aşırı milliyetçi bir Flaman milletvekilinin, gönlünü Fransızca konuşan solcu Valon bir meslektaşına kaptırması tartışma konusu oldu. Belçika’yı bölünmeyle tehdit eden dil ve kültür bariyerlerini aşan bu aşk hikayesi özellikle de Valon kesimden eleştiri görmeye başladı.

Flaman liberal partisinin 46 yaşındaki lideri Rik Daems’in karşı cepheden bir kadınla aşk yaşaması köşeyazarlarının tepkisini çekti. Eski Telekomünikasyon Bakanı Daems, eleştiriler üzerine fırtına yatışıncaya kadar parti liderliğinden ayrılacağını açıkladı, ancak 38 yaşındaki sevgilisinden çocuk bekleyen milliyetçi siyasetçinin geri dönmeyeceği sanılıyor.

Solcu Sophie Pecriaux’nın pazar ekonomisini savunan, Valon karşıtı tutumuyla tanınan Daems ile yakınlaşması ise Fransızca konuşan Valon bölgesinde kuzeydeki kadar tepki çekmedi. Sosyalistlerin lideri Elio Di Ruppo, "Belçika ovasının yeni bir Romeo ve Jüliet yarattığını" belirterek partinin de bu birlikteliğe arka çıktığını belirtti. Ekonomik ve sosyal meselelerdeki görüş ayrılıklarına rağmen Flaman liberaller ile Valon sosyalistler, Flaman sosyalistler ve Valon liberallerle birlikte 2003 yılından bu yana ülkeyi yönetiyor. Belçika yasalarına göre Flaman ve Valonlar, kanun önünde eşit haklara sahipler, fakat kuzeyde yaşayan Flamanlar ile güneyde yaşayan Valonlar arasındaki gerginlik zaman zaman ülkenin birliğini tehdit eder hal alıyor. Ülkenin yüzde 40’ı Fransızca konuşurken, iki toplum genelde kendi medyası ve kendi starlarıyla birbirinden kopuk bir hayat yaşamayı tercih ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!