FIS lideri Madani serbest

Güncelleme Tarihi:

FIS lideri Madani serbest
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cezayir'de, kapatılarak faaliyeti yasaklanan aşırı dinci İslami Selamet Cephesi'nin (FIS) hapisteki lideri Abbasi Madani dün affedilerek serbest bırakıldı. Madani'nin sürpriz tahliyesi için hükümet tarafından hiçbir açıklama yapılmadı.

Siyasi çevreler, Madani'nin salıverilmesini, kendisine yakın partilerin seçimlerden zaferle çıkmasıyla, Cumhurbaşkanı Liamin Zerval'in yumuşamasına bağlıyorlar. Yine hükümet tarafından bir ‘‘jest'' daha yapılarak, polis şefliğine, ılımlı görüşleriyle tanınan General Benabbes Gheziel atandı.

Madani, 1992 yılında Blida askeri mahkemesince ‘‘devlet güvenliğine zarar vermekten'' 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yine cezaevinde bulunan FIS'in ikinci lideri Ali Belhac ise tahliye edilmedi. Örgütün 3 numaralı adamı Abdülkadir Haşani de bu ay başında serbest bırakılmıştı.

FIS MEMNUN

Madani'nin tahliye edilmesi, FIS tarafından çok olumlu bulundu. Örgüt tarafından Bonn'daki AFP bürosuna gönderilen bildiride ‘‘Madani'nin bırakılmasının Cezayir'deki bunalıma çözüm bulunması, barış ve huzurun yeniden sağlanması yolunda atılmış olumlu bir adım olduğu'' vurgulandı. 1992 yılında yapılan seçimlerden aşırı dinci FIS zaferle çıkınca, ordu, seçim sonuçlarını iptal etmişti. Bunun üzerine eyleme geçen şeriatçı teröristler, ülkede 60 bin'den fazla kişinin ölmesine neden oldu. Cezayir'de dinci terörün önü hala alınmış değil..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!