Filistin'de parlamento ilk kez toplandı

Güncelleme Tarihi:

Filistinde parlamento ilk kez toplandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 12:41

Filistin'in, 25 Ocak'ta yapılan ve HAMAS'ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerden sonra yeniden belirlenen parlamentosu, Gazze Şeridi'ndeki Gazze şehri ve Batı Şeria'daki Ramallah kentinde, ayrı ayrı ama aynı anda toplandı. HAMAS kaynakları başbakanlığa İsmail Haniyeh'in getirileceğini duyurdu. HAMAS, Abbas'ın İsrail ile görüşmelere devam çağrısını ise reddetti.

Haberin Devamı

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki parlamenterlerin Ramallah'a gitmesine izin vermedi. İsrail Başbakanlığı, HAMAS'lı üyelerin, parlamentonun ilk toplantısı için Batı Şeria'ya geçiş yapmalarını yasakladı. Bu nedenle iki tarafta aynı anda toplanan parlamento, videokonferansla görüştü.

/images/100/0x0/55ea17f7f018fbb8f86ada2e


Gazze ve Ramallah'ta aynı anda toplanan Filistin parlamentosunun açılışında yoklama yapıldı, Kur'an okundu, Filistin milli marşı dinlendi.

İsrail radyosu, Batı Şeria'daki yeni meclis üyelerinin de ilk toplantıya katılmak için 3 gün önce Ramallah'a geldiklerini duyurdu.

'TARİHİ GÜN'

Gazze'deki parlamento binasına gelen Hamas'ın önde gelen isimlerinden Mahmud El Zahar da basın mensuplarına yaptığı konuşmada, bugünü “tarihi” bir gün olarak niteledi.

Haberin Devamı

Zahar, “Filistinli mahkumların, Filistin topraklarının, kutsal toprakların ve tüm Filistin halkının hizmetinde olacaklarını” söyledi.

Ramallah'taki parlamento binasına, bazı Hamas milletvekilleri, hapishanedeki parlamenter Hasan Yusuf'un resimlerini taşıyarak girdi.

ABD'nin Kudüs'teki Başkonsolosu ve bazı diplomatlar da parlamentonun ilk toplantısına katıldı. Gazze şehrindeki parlamento toplantısı da yabancı temsilcilerce izleniyor.

YENİ BAŞBAKAN HANİYEH OLACAK

Ani Ankara ziyereti ile Türkiye'nin de gündemine oturan HAMAS'ın lideri Halid Meşal, sürgünde olduğu için yeni hükümette görev alması söz konusu değil. Bu nedenle HAMAS'ın Gazze Şeridi’nin üst düzey yöneticilerinden İsmail Haniyeh'i, Mahmud Abbas'tan boşalacak başbakanlık koltuğuna oturtacağı belirtiliyor.

'İSRAİL'LE GÖRÜŞMELERE DEVAM ET ÇAĞRISI'NA HAMAS'TAN RET

Parlamentonun açılışında Başbakan Mahmud Abbas, ateşkes şartlarına uyulması ve İsrail'le görüşmelere devam edilmesi çağrısında bulundu ancak HAMAS, İsrail'le görüşmelere devam etmesi yönündeki çağrıyı geri çevirdi. Hamas'ın Gazze'deki liderlerinden Müşir El Masri de İsrail'le görüşmelerin gündemlerinde olmadığını belirtti. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri de İsrail'in işgali ve saldırılar sürerken, mevcut koşullarda Hamas'ın görüşmeleri reddettiğini belirtti.

Seçimlerin yapılıp bittiğini, Filistin'de demokrasinin kazandığını ifade eden Abbas, çoğunluğu eline geçiren Hamas'ı yeni hükümeti kurmaya çağırırken, “İsrail'le yapılan anlaşmaları tanımaları ve saygı göstermeleri” gerektiğini ifade etti. Abbas, Hamas'a her zaman yardımcı olacağını belirtti.

Hamas'tan barış görüşmelerini stratejik bir seçenek olarak kabul etmesini isteyen Abbas, Yol Haritası'ndaki İsrail ve Filistin'in yükümlülüklerini ayrıntılarıyla anlattı ve Oslo Anlaşması'nın bağlayıcı olduğunu vurguladı.

İsim vermeksizin Hamas'a seslenen Abbas, “Kimsenin İsrail ile yapılmış olan geçici barış anlaşmalarının meşruiyetini sorgulamaya hakkı yoktur. Varılan anlaşmaların meşruiyetinin sorgulanmasını şimdiye kadar kabul etmedik. Şimdiden sonra da kabul etmeyeceğiz. Bu anlaşmalar, kabul edildikleri andan başlayarak, bir politik gerçeklik haline gelmiştir. Biz bu gerçekliğe bağlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

PARLAMENTODA 13 EKSİK

Parlamentodaki 132 sandalyenin 74'ünü HAMAS almıştı. Ancak parlamento ilk toplantısını 13 eksikle toplandı. Milletvekilliğine seçilen, hapisteki 13 parlamenterin 9'u HAMAS'tan, 3'ü El Fetih üyesi ve biri de Filistin'in Kurtuluşu Halk Cephesi (FKHC) Partisi'ne mensup. Bunların 12'si İsrail cezaevlerinde tutulurken, FKHC Başkanı Ahmed Sedat, Filistin topraklarındaki Eriha'daki uluslararası denetim altındaki cezaevinde bulunuyor.

HAMAS'lı mahkum parlamenterlerden biri olan Ahmed Ali El Hacı Ali (66) ise geçen hafta, 5 aydır gözaltında tutulduğu Necef'teki kamptan salıverilmişti.

Hapishanede bulunan Hamaslı parlamenterler arasında 50 yaşındaki Şeyh Hasan Yusuf da bulunuyor. Batı Şeria'lı Yusuf, serbest bırakılışının üzerinden çok geçmeden, geçen Eylül ayında, İsrail'e yönelik füze saldırılarının ardından yeniden tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Hatem Kafişeh de HAMAS'ın hapishanedeki parlamenterlerinden biri. Kafişeh, 1994'te El Halil'de Brah Goldstein adlı bir Yahudinin El Halil Camisi'nde düzenlediği saldırıdan kurtulanlar arasında yer aldı. Goldstein, sabah namazına katılanların üzerine ateş açmış ve saldırıda 29 Filistinli ölmüştü.

Gazeteci Nizar Ramadan (45) da hapisteki HAMAS'lı parlamenterler arasında bulunuyor.

El Fetih'ten parlamentoya seçilen üyelerden Merwan Barguti, Nisan 2002'den buyana hapiste ve 5 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. El Fetih'in Batı Şeria'daki genel sekreteri olan Barguti, parlamentoya ilk kez 1996 seçimlerinde girmişti.

El Fetih'in hapishanedeki diğer üyeleri ise Cemal Hweil (36) ve Ebu Ali Yatta (50).

HAMAS'LI ABDÜLAZİZ DUVEYK, YENİ PARLAMENTO BAŞKANI

Milletvekilleri topluca yemin ederek yeni görevlerine başladılar. Meclis başkanlığına, Hamas üyesi olan, Batı Şeria Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdülaziz Duveyk seçildi. Hamas'ın adayı Duveyk 70 oy aldı. Duveyk, parlamento başkanlığı görevini, El Fetih'li eski başkan Ruhi Fettuh'tan devraldı. Bir coğrafya profesörü olan 57 yaşındaki Duveyk, parlamentoya El Halil'den girdi. Filistin parlamentosu, İsrail'in Hamas'lı parlamenterlerin Gazze'den çıkmasına izin vermemesi nedeniyle, Gazze şehri ve Ramallah'ta video konferans aracılığıyla birlikte toplanmıştı. Ramallah'taki toplantıya, Batı Şeria'daki Hamas parlamenterlerinin çoğunluğu katılırken, birkaçının yol blokları ve askeri kontrol noktalarında geçişlerdeki zorluklar nedeniyle toplantıya katılamadığı öğrenildi. 
  
FİLİSTİNLİ AİLE GÖSTERİ YAPTI

Haberin Devamı

Gazze Şehri'ndeki toplantılar devam ettiği sırada, bir grup Filistinli mahkum ailesi, parlamento binasının dışında, tutukluların serbest bırakılması amacıyla gösteri yaptı. Bazıları parlamento binasına girmeyi başaran göstericiler, Hamas liderlerinden İsmail Haniye'ye de ulaşarak, tutuklular soruna öncelik verilmesini istedi. Göstericiler, daha sonra binadan çıkarıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!