Filistin devletine evet

Güncelleme Tarihi:

Filistin devletine evet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2003 02:03

İsrail Hükümeti dün, 2005 yılına kadar bir Filistin devletinin kurulmasını öngören Yol Haritası'nı onayladı. Böylece ilk kez bir İsrail hükümeti, Filistinlilerin devlet kurma hakkını resmen tanımış oldu.

Ariel Şaron liderliğindeki İsrail kabinesi, 2005 yılına kadar Filistin devletinin kurulmasını öngören Yol Haritası'nı kabul ederek, tarihte Filistinlilerin devlet kurma hakkını tanıyan ilk İsrail hükümeti oldu. Bakanlar Kurulu, planı 7'ye karşı 12 oyla planı kabul etti, 4 bakan çekimser kaldı. Oylama, Başbakan Ariel Şaron'un, ABD'nin baskısı altında, isteksiz de olsa planı kabul etmesinden 2 gün sonra yapıldı.

Filistinliler, ABD, Rusya, AB ve BM'nin hazırladığı Yol Haritası'nı, geçen ay sunulmasının akabinde kabul etmişlerdi. Ancak İsrail planda önemli değişiklikler istemişti. İsrail, bir adım atmadan önce, Filistinli yetkililerin militanların şiddet eylemleri düzenlemesini önlemesini istemişti. Şaron ayrıca, Filistinli mültecilerin İsrail'e geri dönmesi konusundaki talepten vazgeçilmesini istemişti.

32 aydır süren Filistin ayaklanmasını sona erdirecek tedbirleri içeren Yol Haritası'nın bazı noktaları şöyle:

Filistinliler şiddeti derhal durdurmalı.

Filistinliler kurumlarda demokratik reformlar yapmalı.

İsrail yönetimi, İsrail'le yan yana, güven ve barış içinde yaşayan bağımsız, varlığını devam ettirebilecek, egemen bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ettiğini net bir şekilde tekrarlamalı.

Filistin yönetimi terörist altyapıyı ortadan kaldırmak için etkili ve sürekli operasyonlar yapmaya başlamalı.

İsrail, Mart 2001'den beri yapılan Yahudi yerleşim birimlerini hemen kaldırmalı, diğerlerinin genişlemesini derhal durdurmalı.

İsrail ordusu ayaklanmanın başladığı 28 Eylül 2000'den beri işgal altında tuttuğu bölgelerden çekilmeli.

Kadın ve çocuk öldürmeyin

İsrail kabinesinin de onayladığı Yol Haritası çerçevesinde terörü kınaması ve durdurması beklenen Filistin Yönetimi Lideri Yaser Arafat, Eşşark El Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, Filistinli sivillerin öldürülmesine misilleme olarak İsrailli kadın ve çocukların hedef alınmasının doğru olmadığını söyledi. Bu sözlerini ‘‘Kendini havaya uçurmaya hazır olan gençlere mesaj’’ diye niteleyen Arafat, ‘‘İşgalci askerlere karşı direniş meşrudur. Kafe ve lokantalarda çocuk ve kadın öldürmek ise kabul edilemez’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!