Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi silah bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Filipinlerde Moro İslami Kurtuluş Cephesi silah bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 11:25

Filipinler’deki Moro İslami Kurtuluş Cephesi, barış anlaşması kapsamında silahlarını teslim etmeye başladı. Örgütün silahlarını teslim ettikleri bağımsız komisyonun başkanlığını Türkiye yapıyor.

Haberin Devamı

Hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında geçen yıl mart ayında imzalanan anlaşma kapsamında bugün yapılan törenle MİKC, elindeki silahların yüzde 5'ini uluslararası gözlemcilerin de yer aldığı bağımsız Silahları Bırakma Komisyonu'na teslim etti.

Örgütün silahlarını teslim ettikleri bağımsız silahsızlanma komisyonun başkanlığını Türkiye'nin Manila Büyükelçisi Haydar Berk yaparken, Norveç ve Brunei’den de gözlemci üyeler bulunuyor.

Örgüt, havan topu ve roketatarların dahil olduğu 75 saldırı silahını bıraktı.

11 bin üyesi olduğu tahmin edilen örgütün 145 üyesi de topluma entegre olacak. Anlaşmaya göre hükümet, bu militanların eğitimi ve hayatlarını sürdürmesi için maddi yardım yapacak.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino örgütün merkezini ziyaret ederek silahların teslim edilmesine tanıklık etti.

Haberin Devamı

70’li yılların sonunda ortaya çıkan ülkenin en büyük isyancı grubu olan örgüt ile devlet arasında atılan ilk somut adım olarak görülüyor.

Filipinlerde Moro İslami Kurtuluş Cephesi silah bıraktı
FİLİPİNLER’DE TARİHİ İMZALAR ATILDI

Silahları teslim etmenin sembolik bir anlam taşıdığını ifade eden Moro liderleri amaçlarının, çerçeve anlaşmanın hükümlerine uygun olarak ülkenin güneyindeki Müslüman azınlık tarafından idare edilecek yeni bir özerk bölge kurulması için parlamentoyu harekete geçirmek olduğunu belirtiyorlar.

Örgüt ile Filipinler arasında neredeyse 40 yıldır devam eden çatışmalarda 100 bin kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.


BAKMADAN GEÇME!