FIFA Başkanı Blatter'den birlik çağrısı

Güncelleme Tarihi:

FIFA Başkanı Blatterden birlik çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2015 11:13

Yolsuzluk skandalıyla sarsılan FIFA'nın yeni başkanı kısa süre sonra belli olacak. Skandalın ardından istifası istenen FIFA Başkanı Sepp Blatter'in rakibi Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin. Prens'in en büyük destekçisi ise UEFA Başkanı Michel Platini.

Haberin Devamı

İsviçre'nin başkenti Zürih'teki 65'inci FIFA Kongresi'nin açılışında konuşan 79 yaşındaki Blatter, birlik çağrısı yaptı.

FIFA Başkanı Blatterden birlik çağrısı
FUTBOLUN KALBİNE ‘YOLSUZLUK’ BASKINI

17 yıldır FIFA başkanı olan Blatter, "Bugün buradan takım ruhu ve birlik çağrısı yapıyorum. Ancak bu şekilde ileri gidebiliriz. Kolay olmayabilir ama şu an bunun için buradayız" dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yapılan operasyon ve soruşturmanın kongre seçiminin iki gün öncesine denk gelmesini manidar bulduğunu belirten Blatter, "Tesadüf sözcüğünü kullanmayacağım ama kafamda bazı ufak soru işaretleri var. Herkesten aynı şekilde etik davranmasını bekleyemeyiz" diye konuştu.

FIFA Başkanı Blatterden birlik çağrısı

Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin, UEFA Başkanı Platini ve FIFA Başkanı Blatter

Haberin Devamı

Blatter'in rakibi Prens Ali bin el Hüseyin'in en büyük destekçisi UEFA Başkanı Platini. Fransız futbol adamı, İsviçreli Blatter'e istifa çağrısı yapan isimlerin başında geliyor.

FIFA Başkanı Blatterden birlik çağrısı

Platini, kongre sırasında Prens Ali bin el Hüseyin'le böyle kucaklaştı.

Blatter'in favori olduğu seçimde Afrika Futbol Konfederasyonu'nun (CAF) 54, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) 53, Asya Futbol Konfederasyonu'nun (AFC) 46, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu'nun (CONCACAF) 35, Okyanusya Futbol Konfederasyonu'nun (OFC) 11, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu'nun (CONMEBOL) ise 10 oyu bulunuyor.

Asya, Afrika ve Amerika kıtaları büyük oranda Blatter'e destek veriyor.

Adaylar ilk turda 140 oy almaya çalışarak, delegelerin üçte ikisinin desteğini arayacak. Yeterli oy alamamaları durumunda ise salt çoğunluğun aranacağı ikinci tura geçilecek.

FUTBOL DÜNYASINI ŞOKE EDEN SORUŞTURMALAR
İkisi başkan yardımcısı, yedi FIFA yetkilisinin Çarşamba günü İsviçre polisinin Zürih'te gerçekleştirdiği baskınla gözaltına alınmasının ardından gözler, yeni başkanın seçileceği FIFA kongresine çevrilmişti.

Haberin Devamı

Futbol dünyasını sarsan yolsuzluk soruşturması kapsamında İsviçre'de tutuklanan ve ABD'ye iade edilmeleri beklenen 14 kişinin, suçlu bulunmaları halinde 20 yıla kadar hapis yatabilecekleri açıklanmıştı. ABD, 1990'lı yıllara kadar uzanan iddianamenin 150 milyon doları aşkın rüşvet iddialarını içerdiğini belirtmişti.

İsviçre polisi, aynı gün başka bir soruşturma kapsamında FIFA'nın Zürih'teki merkezine baskın düzenleyerek, çok sayıda belgeye el koydu. Bu baskının ise 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin belirlenmesiyle ilgili olduğu açıklandı. İsviçreli yetkililer, Aralık 2010'daki oylamaya katılan 10 İcra Kurulu üyesinin sorgulanacağını belirtti. 2018'deki Dünya Kupası'nı Rusya, 2022'dekini ise Katar düzenlemeye hak kazanmıştı.

Haberin Devamı

FIFA Başkanı Blatterden birlik çağrısı

Blatter'in konuşması sırasında içeri giren iki Filistinli kadın, İsrail aleyhinde sloganlar attı. Protestocular güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

FIFA Başkanı Blatterden birlik çağrısı

Kongrenin yapıldığı binanın dışında da yaklaşık 150 kişilik bir grup, İsrail karşıtı gösteri düzenledi. 1998'den beri FIFA üyesi olan Filistin, Filistinli oyuncularla ilgili kısıtlamaları nedeniyle İsrail'in ihracını istiyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!