Felçli reformcu idamla yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

Felçli reformcu idamla yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 00:00

İran’da reform hareketinin mimarı sayılan Said Hajjarian, dün bir grup reformcuyla birlikte mahkeme önüne çıkarıldı. Suikasta uğradığı için felçli olan, konuşamayan Hajjarian, başka bir sanık aracılığıyla hakkındaki suçlamaları kabul etti. Savcı, Hajjarian hakkında idam anlamına gelen “maksimum cezanın” verilmesini istedi.

İRAN’da cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında gerçekleşen protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle göz altına alınan 100’den fazla kişinin yargılanmalarına dün devam edildi. Aralarında reformcu kanadın önemli politikacılarının da bulunduğu sanıklar “İslami düzeni yıkarak devrim yapmaya kalkışmakla” suçlanıyor.

Dün gerçekleşen dördüncü duruşmada mahkemeye çıkan reformcuların önde gelen isimlerinden Said Hajjarian olayları körüklediğini kabul ederek ülkesinin affını diledi. Muhammed Hatemi’nin cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirilen sosyal ve politik reformların arkasındaki isim olan Hajjarian, 2000 yılında uğradığı suikastten canlı kurtulması sonrasında reformcular arasında kahraman ilan edilmişti. Koltuk değneğiyle yürüyen Hajjarian, konuşma zorluğu da çekiyor.Hajjarian dünkü duruşmaya iki kişi tarafından taşınarak getirildi. Savcı Hajjarian’ı ulusal güvenliği tehlikeye düşürmek, ülkedeki karmaşa ortamını körüklemek, düzeni yıkmaya çalışmak, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i hakaret etmek gibi suçlardan sorumlu tutarak en büyük cezaya çarptırılmasını istedi.

İmamın yolundan şaştım

Okunan metinde “seçimleri analiz ederken çok büyük hatalar yaptığını” belirten reform yanlısı politikacı İran halkından özür diledi. Son 10 yılda yazdığı tüm yazıları artık reddettiğini de ekleyen Hajjarian “İmam’ın yolundan şaştığını” açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!