BM: Filistin-İsrail çatışması böyle devam ederse felaket çok yakın

Güncelleme Tarihi:

BM: Filistin-İsrail çatışması böyle devam ederse felaket çok yakın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 20:54

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin, Filistinliler ile İsrail askerleri arasında üç haftadır devam eden, iki taraftan 70 kişinin öldüğü çatışmaların devam etmesinin felakete yol açabileceği uyarısı yaptı. 

Haberin Devamı

YAHUDİ grupların Harem-üş Şerif’e girme çabalarıyla tetiklenen kriz üç haftadır sürerken Birleşmiş Milletler’den uyarı geldi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin, Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi özel oturumunda dün yaptığı açıklamada Filistin ve İsrailliler arasındaki şiddetin tehlikeli bir dereceye geldiğini söyleyerek “Şiddet bir an önce durdurulmazsa bizleri daha önce hiç olmadığından daha fazla felakete sürükleyecek” dedi.İsrail güçlerinin orantısız güç kullanmasının endişe verici olduğunu söyleyen Ürdünlü Zeyd, her iki tarafa da şiddetin çözüm getirmeyeceği mesajı verdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise kendisi için düzenlenen özel oturumda ilk defa İnsan Hakları Konseyi’ne hitap ederek Filistin halkına insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Abbas, 1948’den beri kötü ve en ciddi İsrail işgalinin yaşandığını söyleyerek “Yapılması gereken bir an önce İsrail işgaline son verilmesi ve bu gerçekleşene kadar da BM Güvenlik Konseyi’nden Filistin halkı için uluslararası koruma istiyoruz” dedi.Pazartesi günü Başbakan Netanyahu’nun partisi Likud’dan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely’nin İsrail bayrağını Harem-üş Şerif’de dalgalandığını görmek istediğini söylemesi İsrail’de hem tartışma yaratmış, hem de tepki çekmişti. 

Haberin Devamı

BM TEMSİLCİSİ’NDEN EL AKSA ALARMI

3’üncü intifada mı

Yahudi grupların Ağlama Duvarı’nın yan tarafında olan Aksa Mescidi’nin bulunduğu Harem-üş Şerif avlusuna girmeye çalışmasıyla başlayan gerginlik can almaya devam ediyor. Eylemlerde 11 İsrailli, 59 Filistinli öldü. Kimileri ‘Üçüncü İntifada’nın başladığını öne sürüyor.

BİLGİ NOTU

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. İsrail ile Filistin arasındaki anlaşma gereği, Müslümanların Harem-üş Şerif’te namaz kılmalarına, gayrimüslimlerin ise sadece ziyaret etmesine izin veriliyor. 2000 yılına kadar, Ürdün’e bağlı Mescid-i Aksa Vakfı, Harem-üş Şerif’in yönetiminde tek söz sahibi oldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 24 Ekim’de Ürdün ile İsrail’in, Harem-üş Şerif’e kamera yerleştirilerek 24 saat denetlenmesi konusunda anlaştığını açıklamıştı. Açıklamaya göre, İsrail Başbakanı, gayrimüslimlerin sadece ziyaret etmesine olanak tanıyacak bir politika izlemeyi kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!