Fehriye çarkı

Güncelleme Tarihi:

Fehriye çarkı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2006 00:00

  • Sabancıların açtığı AİHM’deki davada Erdal’ı savunmayacak.
  • Türk Hükümeti ile ortak Avrupa Konseyi’ne başvurarak Erdal’ın yargılanması konusunda görüş isteyecek.
  • Erdal’ı da ülkelerine gönderilecek yabancı mahkumlar kapsamına alacak.
  • BELÇİKA Hükümeti, Türkiye ile ilişkilerde "büyük sorun" yaratmaya başlayan Fehriye Erdal konusunda bir dizi karar aldı ve sorunu yaratan Belçika yargısına "mesafesini" koydu. Belçika Hükümeti öncelikle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Fehriye Erdal ile ilgili davanın "savunma" tarafında yer almama kararı aldı. Belçikalı hakimlerin Erdal’ı Özdemir Sabancı suikasti nedeniyle "yargılamama" kararına tepki gösteren hükümet, Sabancı’nın avukatı Fernand Schmitz’in AİHM nezdinde açtığı davanın, savunmasını yapmayacak.

    TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ

    Belçika Hükümeti aynı zamanda, hakimlerin Erdal’ı, Sabancı suikasti nedeniyle yargılamama kararının gerekçesini de ortadan kaldırmak için harekete geçti ve bunun için Türkiye ile "işbirliğine" girdi. Erdal’ın, Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı Belçika’da yargılanabilmesi için cinayetin Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi kapsamında değerlendirilmesi gerekiyordu. Ancak Belçikalı hakimler, suçun "terör kapsamında" değerlendirilmesi için tam otomatik silah kullanılması gerektiğini söylemişler ve Sabancı cinayetindeki silahın "yarı otomatik silah" olduğunu belirtmişlerdi.

    Belçika, Türk Hükümeti ile birlikte sözleşmenin hazırlandığı Avrupa Konseyi’ne müracaat ederek, Fehriye Erdal’ın zanlı olduğu dosyanın incelenmesini isteyerek, bu konuda görüş talep etti. Belçika bununla da kalmadı ve Erdal’ın bir şekilde Türkiye’ye nasıl iade edilebileceğinin hesaplarını da yapmaya başladı. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx’in, Belçika’da suç işleyerek mahkum olan yabancıların cezalarını çekmek üzere ülkelerine gönderilmelerine ilişkin uygulamanın yakında başlatılacağını açıklaması, terörist Erdal’ın Türkiye’ye nasıl iade edilebileceği tartışmasını da beraberinde getirdi.
    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!