Feci kaza İtalya basınında

Güncelleme Tarihi:

Feci kaza İtalya basınında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 10:12

Roma'da 12 Türk trafik kazasında öldü. Karikatür gerilimi sürüyor. Ahmedinejad İran'da elini güçlendiriyor. İşte dünya basınında öne çıkanlar.

Haberin Devamı

İtalya’nın başkenti Roma'da Türkleri taşıyan bir otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu 12 Türk vatandaşı hayatını kaybetti. La Repubblica gazetesi kaza haberini manşetten duyuruyor. Gazete 31 Türk turisti taşıyan otobüsün Roma’da gece yarısından sonra girdiği bir virajı alamayarak yaklaşık 15 metre kadar uçuruma yuvarlandığını ve ancak iki binanın arasına sıkışarak durabildiğini yazıyor. La Repubblica kazaya karışan grubun Ford Otomotiv şirketinin toplantısına katılmak üzere Roma’ya gelen ekibin bir bölümü olduğunu olayda hayatını kaybedenlerin 6 erkek ve 6 kadın turist olduğunu belirtiyor. Kazada İtalyan şoföründe yaralandığı ancak durumunun iyi olduğu ifade ediliyor. Kazanın otobüste meydana gelen mekanik bir arıza sonucu gerçekleşmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Corriere Della Sera gazetesi de kazada yaralanan 5 Türk vatandaşının dadurumunun ağır olduğunu yazıyor.

 

Haberin Devamı

KARİKATÜR GERİLİMİ TÜM DÜNYADA MANŞETLERDE

 

İngiltere karikatür protestosuna katılanları mercek altına alıyor. Daily Telegraph gazetesi, İngiliz polisinin Hz. Muhammed’in terörist olarak gösterildiği karikatürlerin yayınlanmasını protesto gösterisine katılanları araştırmak üzere özel bir tim kurduğunu yazıyor. Gazete polisin tüm görüntü kayıtları ve fotoğrafları inceleyerek provokatörleri tespit etmeye çalışacağını belirtiyor. İngiliz başbakanlığından yapılan açıklamada da radikallerin yapacağı hiçbir taşkınlığın kabul edilmesinin mümkün olmadığı vurgulanıyor.

 

The Times gazetesinin yaptırdığı bir anketin sonuçlarına göre İngiliz halkının 3’te 2’si Müslümanların, ifade özgürlüğü ve basının karikatürleri yayınlama hakkını kabul etmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak yine aynı oranda kişi ifade özgürlüğü hakkına rağmen gazetelerin Müslüman topluma saygı gereği karikatürleri yayınlamaması gerektiği görüşünü savunuyor.

 

Haberin Devamı

Öte yandan tüm dünyada gösteriler devam ediyor. The International Herald Tribune gazetesi manşet haberinde Afganistan’da yapılan protesto gösterilerinde polisin göstericilerin üzerine ateş açtığını olaylarda en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Gazete bu olayla birlikte gösterilerde ilk kan dökülürken Washington’dan Kopenhag’a, Vatikan’dan Lübnan’a tüm dünya liderleri kızgın Müslüman toplumu yatıştıracak önlem arayışındalar diye yazıyor. Beyaz Saray’dan gelen açıklamada da Amerikan yönetimi Suriye’ye yükleniyor ve hafta sonu Lübnan ve Suriye’de düzenlenen gösterilerin hükümet destekli olduğunu iddia ediyor. Gazete bu arada İran’ın Danimarka ile tüm diplomatik ilişkileri kesme kararı almasına da dikkat çekiyor.

 

Haberin Devamı

İspanyol El Mundo gazetesi de manşetinde Amerikan yönetimi Arap ülkelerini şiddetin durdurulması konusunda uyardı diye yazıyor.

 

Fransız Le Figaro gazetesi ise manşetinde “Peygamber karikatürlerinin ilk kayıpları” ifadesini kullanıyor ve Afganistan’daki olaylarda hayatını kaybedenler olduğunu yazıyor.

 

Alman Die Welt gazetesi de manşetine Tahran’da yapılan gösterileri taşıyor ve “Tahran’dan Batı’ya gösterilerle mesajlar” ifadesini kullanıyor. Gazete Almanya başbakanı Angela Merkel’in Danimarka başbakanı Rasmussen’i telefonla arayarak Müslüman ülkelerde oluşan Danimarka karşıtlığından duyduğu kaygıyı dile getirdiğini yazıyor.

 

 

AHMEDİNEJAD ÜLKE İÇİNDE ELİNİ GÜÇNDİRİYOR

 

Haberin Devamı

The Tehran Times gazetesinde bu sabah yer alan bir haberde İranlı meclis üyelerinin cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a yazdıkları bir mektupla uranyum zenginleştirme programına devam edilmesini istedikleri belirtiliyor. Meclis üyeleri mektuplarında Fransız hükümetini de İran’ın nükleer programına karşı takındığı tavır nedeni ile eleştiriyor ve Fransa’nın Siyonist etkiler altında kaldığını iddia ediyorlar. İranlı vekiller “Bizler İran halkının temsilcileri olarak İran’ın nükleer programını yürütme hakkını destekliyor ve İran’a karşı yürütülen provokatif tavrı kınıyoruz” ifadelerini kullanıyorlar.

 

AMERİKAN BASININ İRAN'IN GİZLİ NÜKLEER LABORATUARI İDDİASI

 

Haberin Devamı

Irak savaşı öncesindeki iddialara benzer iddialar Amerikan gazetelerinde bu kez İran konusunda yayımlanmaya başlandı. Irak savaşı öncesi Irak’ın kitle imha silahları ile ilgili sayısız iddiaya yer veren Amerikanın çok satan tabloid gazetelerinden The New York Post bugunkü sayısında İran’da başkent Tahran’ın kuzeydoğusunda bulunan bir tesisin gizli nükleer araştırmalar yürütülen bir merkez olduğunu iddia ediyor. Haberde Lavisan II adı ile anılan ve sıradan bir endüstriyel kompleks görüntüsünde olan bu yapının İran’ın gizli nükleer programının merkezi olduğu öne sürülüyor. Gazete bu tesisin İran Devrim Muhafızları tarafından korunduğuna dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!