F-35’lerin teslimatına ABD’den yeni engel

Güncelleme Tarihi:

F-35’lerin teslimatına ABD’den yeni engel
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2019 08:30

ABD Başkanı Trump’ın geçen cuma imzaladığı ve bütçe yasasına son anda eklenen düzenlemeyle F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının bir kez daha geçici olarak askıya alındığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kongre, Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından S-400’lerin Türkiye’ye gelmesi durumunda ABD’nin Türkiye’ye hangi yaptırımları uygulayacağına dair detaylı bir raporu Kasım 2019’a kadar sunmasını talep ediyor. Rapor sunulana kadar F-35’lerin teslim edilemeyeceği vurgulanıyor. Ankara şu an Dallas’ta Türk pilotların eğitimi için kullanılan ilk iki F-35’in Kasım 2019’da Türkiye’ye gönderilmesini bekliyor. F-35’ler konusunda ilk kriz Pastör Brunson nedeniyle çıkmıştı.

TÜRK KORUMALARA SİLAH AMBARGOSU

Yasada bir önemli unsur da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarına karşı Mayıs 2017’de Washington’da protestoculara şiddet gösterdikleri gerekçesiyle açılan dava. Kongre, suçlanan korumaların mahkeme önüne çıkartılmalarına kadar Türk korumalara silah satışının durdurulmasını öngören düzenlemeyi yasa metnine yerleştirdi. Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in de bulunduğu heyetle bugün ABD’ye gelecek. Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’la da görüşecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!