Evrenin omurgası kayıp madde bulundu

Güncelleme Tarihi:

Evrenin omurgası kayıp madde bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

Bilim adamlarının yıllardır aradığı kayıp maddenin bulunmuş olabileceği açıklandı. Yapısı örümcek ağı görüntüsü veren maddenin galaksilerarası boşlukta bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ASTRONOMLAR, varlığı bilinen, ancak nerede olduÄŸu bilinmeyen "kayıp madde"nin yerini belirledi. The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, kayıp maddenin yeri, Hubble ve NASA’nın "Far Ultraviolet Spectroscopic Explorer" (FUSE) uydusu tarafından bulundu. Bilim adamları, bilinen maddenin dışında, uzayda bir yerde, görülebilen galaksi ve yıldızları meydana getirenden daha fazla madde olduÄŸuna inanıyor, ancak yerini bilmiyorlardı. Yeri belirlenen kayıp maddenin galaksiler arasındaki boÅŸ uzaya, aşırı ısınmış oksijen ve hidrojen olarak yayıldığı sanılıyor.  Â

Colorado Üniversitesi’nden Mike Shull, "Şimdi evrenin omurgasını meydana getiren, ağ benzeri bir yapının hatlarını gördüğümüzü düşünüyoruz" dedi. Belirlenen maddenin "bir örümcek ağı"na benzediğini belirten Shull, "Bizim gördüğümüz şey, örümceğin çekim gücünün yarattığı şey. Çok ince. Bir kısmı çok sıcak, neredeyse bir milyon derece sıcaklığında bir gaz" dedi. Shull ve arkadaşları, bu hidrojen ve oksijen ağlarının görülebilir ışık içinde görülemeyecek kadar çok sıcak, X-ray’lerde görünmek için ise çok soğuk olduğunu kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!