Everest zirvesinde bakanlar kurulu

Güncelleme Tarihi:

Everest zirvesinde bakanlar kurulu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Küresel ısınmanın tehdit ettiği Nepal’de kabine ‘Dünyanın Çatısı’nda toplandı. Hint Okyanusu’ndaki ada ülkesi Maldivler’de de bakanlar kurulu iki ay önce su altında toplanmıştı.

Haberin Devamı

NEPAL’de bakanlar kurulu, küresel ısınmanın Himalayalar’daki sonuçlarına dikkat çekmek için Everest’te toplandı.
Dağ yakınlarındaki Lukla’da, 2 bin 800 metre rakımda bir gün geçirerek yüksek irtifa koşullarına hazırlanan bakanlar, dün ‘dünyanın çatısı’ olarak nitelendirilen Everest’e tırmanarak kabine toplantısını 5 bin 242 metre yükseklikteki ana kampta yaptı. Yarım saat süren toplantıya 27 bakandan 24’ü katıldı. Canlı yayınlanan toplantıda, Başbakan Madhav Kumar’ın pazartesi başlayacak BM İklim Zirvesi’nde yapacağı konuşmanın içeriğini ele alındı. Bir grup doktorun ve gazetecinin eşliğinde ve oksijen maskesi yardımıyla toplantıyı tamamlayan Nepalli bakanlar, dağdan helikopterle indiler.
Himalaya buzları erirse
Kumar, “Bu çok önemli ve tarihi bir toplantı.  Himalayalar dünyanın çevresel dengesinde önemli bir role sahip” dedi. Bilimadamlarının çoğu, sanayi kaynaklı sera gazlarının yarattığı etki nedeniyle Himalayalar’daki buzların hızla eridiği, bölgede bu nedenle büyük göller oluştuğu görüşünde. Buzullar yok olursa kuraklık 1.3 milyar kişiyi vuracak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!