Eve dönüş

Güncelleme Tarihi:

Eve dönüş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2018 01:32

1 Mart’ta Edirne’de askeri yasak bölgeyi ihlal ettikleri için tutuklanan iki Yunan asker, önceki günkü tahliye kararının ardından dün sabah ülkelerine geri döndü. Meryem Ana dini bayramının kutlandığı ülkede, askerlerin dönüşüyle çifte bayram havası esti. Yunan yetkililer, Türkiye’ye yönelik komşuluk ve dostluk açıklamaları yaptı.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da dün Türkiye’de tutuklu iki Yunan askerinin geri dönmesi nedeniyle çifte bayram yaşandı. Ülkede, hem 15 Ağustos Meryem Ana dini bayramının, hem de geçen 1 Mart’ta Edirne’de askeri yasak bölgede Türk devriyeleri tarafından yakalanan Yunan askerleri Angelos Mitretodis ile Dimitris Kuklacis’in 5.5 ay sonra serbest bırakılmalarının sevinci yaşandı. Atina’da dün, uzun bir süre sonra ilk kez Türkiye ve Türk-Yunan ilişkileri için olumlu bir hava esti.

TÖRENLE KARŞILANDILAR

Edirne’de önceki gün mahkemenin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye ettiği iki Yunan askeri, dün sabaha karşı Çorlu askeri havalimanından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın uçağıyla Selanik’e götürüldü. İki asker, Yunan Savunma Bakanı Panos Kamennos ve aileleri tarafından karşılandı. Görevde olduğu üç yıl içinde açıklamaları ve icraatlarıyla ilişkilerde gerginliklere neden olan Kammenos, mevkidaşı Hulusi Akar’ı telefonla arayarak, iki Yunan askerinin serbest bırakılmalarından memnuniyetini dile getirdi. Kammenos, Savunma Bakanı Akar’ı Atina’ya davet etti ve Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir başlangıç yapılması temennisinde bulundu. Kammenos ayrıca Türkiye’yi kastederek, “Birlikte yaşayabiliriz. İki halkın da çıkarına, barış içinde yaşayabiliriz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Eve dönüş

ADALET EYLEMİ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın makamından yapılan açıklamada, “İki Yunan askerinin serbest bırakılması, bölgedeki dostluğa, iyi komşuluk ilişkilerine ve istikrara katkıda bulunacak bir adalet eylemi” dendi. Yunan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk makamlarının olumlu bir karar verdikleri belirtilerek, bu kararın Türk-Yunan ilişkileri ile halklar arasındaki dostluğa katkıda bulunacağı vurgulandı. Açıklamada “Diplomasi bir kez daha kazandı” denildi. Yunan Dışişleri ayrıca, iki Yunan askerinin tutuklanmaları üzerine ertelenen İzmir’deki Yunan Konsolosluğu yeni binasının açılış töreninin eylülde gerçekleştirileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Parlamento Başkanı Nikos Vuçis de memnuniyetlerini dile getirdi. Pavlopulos “Biz barış, dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri istiyoruz. Türklerin sorunlarını biliyoruz. Türk halkı, bizden daha fazla kendisine destek olabilecek birini bulamaz. Yeter ki samimiyetimize ve dostluğumuza inansın” dedi.

Haberin Devamı

İYİ NİYET JESTİ

Yunan diplomatik kaynaklar iki Yunan askerinin serbest bırakılmalarını, “Erdoğan’ın Atina’ya bir iyi niyet jesti olarak algıladıklarını” söyledi. Yunan Savunma Bakanı Kammenos, iki Yunan askerinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Yunanistan’a kaçan FETÖ’cüler nedeniyle rehin tutulduğunu öne sürmüştü.

 

1 MART’TA YAKALANMIŞLARDI

Pazarkule Sınır Kapısı’nın karşısındaki Yunanistan’ın Kastanies karakolunda görev yapan iki asker 1 Mart’ta askeri yasak bölgeden 253 metre Türk tarafına geçmişti. Edirne Sulh Ceza Hakimliği, önceki gün iki askerin tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Askerlerin telefonlarında inceleme sonrasında suçun yasak bölgeye girme suçu olduğu ve tutukluluk süreleri göz önüne alındığında tutukluluğun devamının orantılı olmayacağı belirtilerek tahliyelerine karar verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!