Etiyopya yasta: Dev uçağı toprak yuttu

Güncelleme Tarihi:

Etiyopya yasta: Dev uçağı toprak yuttu
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2019 08:30

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan kalkan ve Kenya’nın başkenti Nairobi’ye giden Etiyopya Hava Yolları’na ait uçak dün kalkıştan kısa süre sonra yere çakıldı.

Haberin Devamı

Uçakta bulunan 149 yolcu ve 8 kişilik mürettabatın tamamının hayatını kaybettiği belirtildi. Etiyopya Hava Yolları’nın açıklamasında, uçağın kalkıştan 6 dakika sonra Addis Ababa’nın 50 kilometre güneyinde Debre Zeit yakınında bir alana düştüğü ifade edildi. Devlete ait yayın kuruluşu EBC, uçakta 33 farklı ülkeden yolcu bulunduğunu duyurdu. Havayollarının sözcüsü de kurbanlar arasında 32 Kenya ve 9 Etiyopya vatandaşının bulunduğunu söyledi. Buna göre, uçakta 18 Kanada vatandaşının yanı sıra ABD vatandaşı 8, Çin vatandaşı 8, Fransa vatandaşı 7 ve İngiltere vatandaşı 7 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında Dünya Gıda Forumu çalışanları ile Kenya Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Hussein Swaleh’ın da bulunduğu açıklandı. Pilotun kalkıştan hemen sonra yaşadığı zorlukları gerekçe göstererek piste geri dönmek için izin istediği ancak uçağın yere çakılmasının önüne geçemediği ifade edildi. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu.

Haberin Devamı

Afrika’nın en iyi havayolu firmaları arasında gösterilen Etiyopya Hava Yolları’nın Boeing 737-8 MAX tipi uçağı Kasım 2018’de satın aldığı açıklandı. Ekim ayında Endonezya merkezli Lion Air’e ait Boeing 737-800 Max tipi yolcu uçağı Cakarta’dan havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 189 yolcu hayatını kaybetmişti. Dünyanın en önemli ulaşım merkezlerine uçan Etiyopya Hava Yolları’nın son ölümlü kazası ise 2010’da gerçekleşmişti. Lübnan’dan havalandıktan sonra bir patlama sonucu yere çakılan uçakta toplam 90 kişi hayatını kaybetmişti.

REFORM VAAt ETMİŞTİ

Amerikan AP haber ajansı, Etiyopya Başbakanı Ahmed’in ülkeye yatırımcı çekmek amacıyla devlete ait Etiyopya Hava Yolları’nın özel sektöre açılacağını vaat ettiğini hatırlattı. Habere göre, bu hamle reformcu başbakanın devletin ağırlığının bulunduğu birçok sektöre yabancı yatırımcı çekme politikasının bir parçası olarak nitelendiriliyor.

CEO ENKAZ ALANINDA

Etiyopya Hava Yolları CEO’su Tewolde Gebremariam kazanın gerçekleştiği bölgelerde incelemelerde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!