Eski FBI başkanından flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

Eski FBI başkanından flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 11:04

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) eski başkanı James Comey, Rusya'nın 2016 başkanlık seçimine müdahale edip etmediği yolundaki soruşturmaya dahil edilen Beyaz Saray eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn hakkındaki incelemeye son vermesi için Başkan Donald Trump'tan baskı gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Trump'ın görevden aldığı Comey Senato İstihbarat Komisyonu'na bugün ifade verecek. Ancak Comey'in Komisyon'a verdiği yazılı ifade dün açıklandı.
Bu ifadede Comey, Trump'ın Beyaz Saray'da bir toplantıda, kendisine, "Umarım bu konuyu kapatmanın, Flynn'i bu işten sıyırmanın bir yolunu bulursun" dediğini söylüyor. Flynn, seçim kampanyası sırasında Rus yetkililerle ilişki kurduğu ve bu temasları hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yanıltıcı bilgi verdiği gerekçesiyle Trump tarafından görevinden alınmıştı.

Comey'in ifadesi, seçim kampanyası sırasında Rusya'nın kendisine yardımcı olduğu iddialarından kurtulamayan cumhuriyetçi Trump'ın üzerindeki baskıyı artırıyor. Bazı hukukçular Comey'in ifadesinin, Trump aleyhinde adaleti engellemek iddiasıyla başlatılabilecek bir görevden alınma sürecine destek vereceğini söylüyorlar. Bu iddiayla bir ceza davası açabilmek için, ABD'nin federal yasaları, savcıların sanığın "ahlaki olmayan" bir niyetle hareket ettiğini kanıtlaması şartını getiriyor. Suçlanan kişinin söz konusu soruşturmayı engellemiş olması gerekmiyor. Bir Amerikan başkanının görevdeyken ceza davasıyla karşılaşması olası olmasa da, adaleti engelleme suçlaması bir başkanın görevden alınma sürecini başlatabilir.

Haberin Devamı

Comey ifadesinde, üç ayrı vesileyle, Trump'a kendisi hakkında soruşturma yapılmadığını söylediğini belirtiyor. Trump'ın avukatlarından Marc Kasowitz, Flynn'in ifadesinin açıklanmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, Başkan'ın "tamamen temize çıktığını" söyledi.

Kasowitz, "Başkan Trump, James Comey'in kendisinin hiçbir zaman Rusya ile ilgili bir soruşturmaya maruz kalmadığı yolundaki özel açıklamalarını, şimdi açıkça ifade etmiş olmasından memnundur" dedi. Amerikan Kongresi'nde birden fazla komisyon ve FBI, Rusya'nın geçen yıl Kasım ayında yapılan seçime, Trump'ın şansını artırmak için müdahale edip etmediği konusunu soruşturuyor.

Böyle bir müdahalenin önde gelen Demokrat Partili siyasetçilerin e-posta haberleşmelerinin hacklenmesi gibi yolarla yapılmış olması söz konusu. Hem Trump hem de Rus hükümeti bu iddiaları reddediyorlar. Trump beklenmedik bir kararla, soruşturmayı yürüten Comey'i 9 Mayıs'ta görevden almıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!